Zwitserse diplomaten verkeren in de hoogste staat van paraatheid. Twee weken na de uitslag van het referendum over de bouw van minaretten wordt wereldwijd actie ondernomen om repercussies te voorkomen.
Vijandige reacties uit moslimlanden moeten worden gepareerd, maar ook uit Europa loert het gevaar. De Zwitsers zijn erop bedacht dat het ergste nog kan komen. Zoals rellen en sancties naar aanleiding van de Deense cartoons destijds ook maanden op zich lieten wachten.
In Egypte en Pakistan vonden inmiddels de eerste 'demonstraties' plaats - al dan niet van hogerhand georchestreerd - tegen het verbod op de bouw van minaretten. Geweld heeft zich daarbij niet voorgedaan.
De toch al moeizame verhouding met Libië (veroorzaakt door het feit dat een van de zoons van president Gadaffi op bezoek in Geneve zijn personeel zo keihard sloeg dat de politie eraan te pas moest komen) zal zeker verder troubleren, zo is de verwachting.
Ook in Europa zijn de gevolgen groot en aan het anti-Zwitserland front staat het doorgaans zo neutrale Zweden in de voorste linie.
Zweden wilde (als EU-voorzitter) zelfs een Europa-brede verklaring afgeven waarin Zwitserland werd gekapitteld, maar dat ging de andere lidstaten te ver. Drijvende kracht achter het Zweedse protest is Carl Bildt, de gezaghebbende minister van Buitenlandse Zaken.
Bildt vroeg zich openlijk af of allerlei VN-bijeenkomsten nu nog wel in Genève moeten plaatsvinden en dat is nou precies waar veel verlichte Zwitsers zo bang voor waren. Het minarettenverbod gaat ten koste van het Zwitsers prestige en doet zich straks ook nog in de portemonnee voelen.
Intussen gaat het diplomatieke handwerk in de 57 moslimlanden koortsachtig voort. Hoe? "Wir entschuldigen uns nicht, wir erklären," aldus een diplomaat.
Bron(nen): Neue Zürcher Zeitung