4 lessen die we kunnen leren van de gigantische besmettingspiek

Samenleving
zaterdag, 17 juli 2021 om 11:20
welingelichtekringen header 1

Bam, 26 juni ging Nederland onder luid gejuich weer 'open'. En bam, ruim twee weken later piekt het aantal coronabesmettingen op een manier die zijn weerga niet kent. Wat kunnen we hiervan leren?

  1. Feesten, ook buiten, is rampzalig
    Dat er besmettingshaarden zouden ontstaan in dampende discotheken, waarin iedereen boven op elkaar staat, schreeuwt en danst, is wellicht geen verrassing, maar dat ook buitenfestivals tot uitbraken leiden hadden we niet direct zien aankomen.
  2. Testen voor toegang werkt niet
    Het testen voor toegang leek een goed idee. Het gros van de besmettingen zou je zo buiten de deur houden, maar niet als een test maar liefst 40 uur geldig is en ook niet als het systeem zo lek is als een mandje en jongeren online een QR-code aan kunnen schaffen.
  3. De vaccins werken
    Het aantal ziekenhuisopnames loopt op maar lang niet zo hard als tijdens eerdere golven. Driewerf hoera voor de vaccins, ze houden de ouderen en kwetsbaren uit de ziekenhuizen.
  4. Er zullen besmettingen blijven
    Steeds meer experts roepen op om nu de samenleving niet weer op slot te gooien vanwege de besmettingen. We zitten in een lastige overgangsfase waarin nog niet iedereen voldoende gevaccineerd is, maar daarna moeten we leren leven met het virus.

Bron(nen): De Volkskrant