Dodental door noodweer in westen Europa boven de 150

Samenleving
door anp
zaterdag, 17 juli 2021 om 11:34
dodental door noodweer in westen europa boven de 1501626515066

Het dodental door het verwoestende noodweer in het westen van Europa is de 150 voorbij. Er kwamen in Duitsland zeker 90 mensen om het leven in deelstaat Rijnland-Palts en 43 in het aangrenzende Noordrijn-Westfalen, dat grenst aan Nederland. In België hebben de autoriteiten melding gemaakt van de dood van 20 slachtoffers.

In de buurlanden zijn door overstromingen en zware neerslag veel bewoonde gebieden onder water gelopen en huizen weggevaagd. Op sommige plaatsen viel de stroom uit, lag telefonie plat en waren wegen en spoorwegen onbegaanbaar. Het reddingswerk is ook zaterdag nog in volle gang. De Duitse regionale omroep WDR bericht dat alleen in Noordrijn-Westfalen al zo'n 19.000 reddingswerkers bezig zijn.

Bondskanselier Angela Merkel keerde vrijdag terug uit de Verenigde Staten en is nog niet naar het rampgebied gegaan. Haar woordvoerder benadrukte vrijdag dat Merkel wel in nauw contact staat met regionale leiders. De regeringsleider zou op korte termijn alsnog naar het getroffen gebied willen gaan.

In Duitsland is vooral het district Ahrweiler in Rijnland-Palts zwaar getroffen. Daar vielen zeker 90 doden en honderden mensen worden nog vermist. Het einde van de watersnood is nog niet in zicht. Bij de Duitse stad Wassenberg, zo'n vijftien kilometer ten zuidoosten van Roermond, moesten ongeveer 700 inwoners worden geëvacueerd na een damdoorbraak.

De conservatieve minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer zei alvast dat Duitsland zich in de toekomst beter moet voorbereiden op dergelijke calamiteiten. Hij concludeerde dat "dit extreme weer een gevolg is van klimaatverandering".

Het Duitse blad Der Spiegel voorspelt dat de ramp een belangrijk thema kan worden bij de landelijke verkiezingen in september. "Misschien krijgen kandidaten aan het eind van de campagnes de vraag: waar waren jullie op donderdag 15 juli? Wat hebben jullie toen gedaan en toen nagelaten?", schrijven redacteuren in een commentaar. "Misschien begon de echte campagne deze donderdag."

In België is lokaal discussie ontstaan over het optreden van de autoriteiten. In Pepinster, waar een twintigtal huizen is ingestort, ligt de burgemeester volgens VTM Nieuws onder vuur omdat hij geen verplichte evacuaties liet uitvoeren. Hij zegt zelf dat de omvang van de ramp niet te voorzien was. "We weten dat er een risico was op overstromingen, maar zoiets als nu, is nooit eerder gebeurd."