Elk jaar belanden 50.000 mensen op de spoedeisende hulp na een fietsongeluk. Van hen hebben er meer dan 11.000 hersenletsel. Een fietshelm kan een op de drie gevallen voorkomen. Tijd om net als in omliggende landen een lans te breken voor de helm.
Slechts een op de veertig Nederlanders draagt een helm tijdens het fietsen. Ook op de e-bike wordt zelden een helm gebruikt, al ligt de snelheid een stuk hoger. “E-bikes gaan te hard en daarom gaan mensen sneller onderuit”, zegt Victor Jansen, spoedeisende hulparts, op de website van het Amsterdamse OLVG. Er is een enorme toename te zien in 2021 van het aantal e-bike-ongelukken, zowel onder 55-plussers als onder middelbare scholieren.
AlcoholslotFietsers willen niet aan de helm, omdat ze het niet nodig vinden, het er raar uitziet of niet lekker zit. Maar ze zien het gevaar niet. “In het ziekenhuis zien we vooral een piek in e-bikeslachtoffers als het wegdek nat wordt,” zegt Jansen. “En op uitgaansavonden. Eigenlijk zou je een alcoholslot op zo’n e-bike moeten plaatsen.”
“De afgelopen jaren zijn we het heel normaal gaan vinden om een helm te dragen bij het skiën en schaatsen. Zo normaal moet het ook voor fietsers worden," vindt Inge de Vlieger, GZ-psycholoog en betrokken bij de organisatie van de Dag van de Fietshelm, die vandaag plaatsvindt.
Na een overheidscampagne in Denemarken draagt 80 procent van de fietsende kinderen en de helft van de volwassenen een helm. Voor dit jaar mikt de Nederlandse organisatie op 15 procent fietshelmgebruik.
Bron(nen): OLVG