Als ergens buiten de aarde leven te vinden is, dan is de kans waarschijnlijk het grootst op Europa, een van de vele manen van de planeet Jupiter. Daarom sturen de Verenigde Staten een sonde die kant op. De Europa Clipper moet zoeken of Europa de bouwstenen voor leven heeft. Het vaartuig moet maandag gelanceerd worden vanaf de ruimtebasis bij Cape Canaveral.
Europa is iets kleiner dan onze maan. Het oppervlak is een korst ijs van waarschijnlijk zo'n 20 kilometer dik. Daaronder zit vermoedelijk een honderd kilometer diepe oceaan van vloeibaar zout water. Als dat klopt, heeft Europa twee keer zo veel water als alle oceanen op aarde bij elkaar.
Wat wetenschappers niet weten, is hoe het water onder het ijs van Europa eruitziet, en of er misschien iets zwemt of krioelt. Daarom gaat de Europa Clipper zoeken naar tekenen van leven. Mogelijk heeft Europa organische stoffen die nodig zijn om leven in stand te houden. En als er misschien leven mogelijk is op Europa, zijn er wellicht meer van zulke werelden in ons zonnestelsel en daarbuiten.
Zonne-energie
De Europa Clipper moet in april 2030 aankomen bij Jupiter, na een reis van ongeveer 2,9 miljard kilometer. Vervolgens maakt hij 49 duikvluchten langs Europa, soms tot maar 25 kilometer boven het oppervlak. Aan boord zitten negen instrumenten die de maan moeten meten, waaronder een radar die door het ijs kan kijken.
Jupiter en Europa staan vijf keer zo ver van de zon als de aarde, Op zulke afstanden komt nauwelijks zonlicht. De Europa Clipper heeft daarom twee enorme zonnepanelen, elk ruim 14 meter lang en ruim 4 meter hoog. Die zijn gemaakt door Airbus Nederland in Leiden. De panelen moeten zo veel mogelijk van het weinige zonlicht opvangen om de satelliet van elektriciteit te voorzien en in leven te houden.
De Europa Clipper zou eigenlijk afgelopen donderdag gelanceerd worden, maar dat werd afgeblazen vanwege orkaan Milton. De lancering staat voorlopig gepland voor maandag 18.09 uur Nederlandse tijd.