Socioloog en demograaf Ruben van Gaalen deelt de bevolkingspiramide van Nederland. De meeste inwoners zijn geboren in 1969, en waren op 1 januari dus 54 jaar oud. Een groot verschil met het West-Afrikaanse land Niger, waar meer dan de helft van de populatie jonger is dan 15 jaar.
“Dit is maar voor pakweg 266 duizend mensen leuk om te weten: De in 1969 geborenen (die op 1 januari 54 jaar oud waren) vormen al enkele jaren en blijven komende jaren de omvangrijkste leeftijdsgroep”, schrijft Van Gaalen op X.
Dit is maar voor pakweg 266 duizend mensen leuk om te weten: De in 1969 geborenen (die op 1 januari 54 jaar oud waren) vormen al enkele jaren en blijven komende jaren de omvangrijkste leeftijdsgroep. pic.twitter.com/YNpJtqxZjl
— 📊 Ruben van Gaalen (@rubenivangaalen) February 22, 2024
De Duitse demograaf Simon Kuestenmacher laat de tegenstelling zien tussen ontwikkelde en ontwikkelingslanden: “Door de ogen van een westerling ziet deze bevolkingspiramide er idioot uit. Toch was dit vroeger overal zo. De demografische transitie zorgde ervoor dat we ouder en rijker werden. Op dit moment is meer dan de helft van de inwoners van Niger jonger dan 15 jaar oud. Het is een erg arm land.”
For modern western eyes the shape of Niger’s population pyramid looks crazy. Yet this was the norm everywhere. Demographic transition made us age and grow richer. Still more than half of Niger's population is aged under 15. Very poor country. Source: https://t.co/lemVVQANbc pic.twitter.com/sJjROyaNjB
— Simon Kuestenmacher (@simongerman600) February 8, 2023