De kans is groot dat het
coronavirus nooit zal verdwijnen.
Zelfs nadat een vaccin is ontdekt en ingezet, zal het coronavirus waarschijnlijk nog tientallen jaren blijven bestaan en circuleren onder de wereldbevolking.
De ziekte wordt dan
endemisch - net als andere ziekten die hardnekkig weerstand bieden aan pogingen om ze uit te roeien. Denk aan
mazelen ,
hiv ,
waterpokken.
Deskundigen zeggen tegen de Washington Post dat het slimmer is er van uit te gaan dat we met corona moeten leven, dan ons blind te staren op een vaccin dat er nog lang niet is, dat er misschien nooit komt, en dat — als het er komt — niet alles zal oplossen.
Het hoeft geen ramp te zijn. Er zijn al vier endemische coronavirussen die continu circuleren en
verkoudheid veroorzaken. Veel experts denken dat dit virus het vijfde wordt — de effecten ervan worden milder naarmate de immuniteit zich uitbreidt en ons lichaam zich er in de loop van de tijd aan aanpast.
Blijvertje
'Dit virus is een blijvertje', zegt Sarah Cobey, epidemioloog en evolutiebioloog aan de Universiteit van Chicago. 'De vraag is: hoe kunnen we er veilig mee leven?'
De bestrijding van endemische ziekten vereist langetermijndenken, aanhoudende inspanningen en internationale coördinatie. Als het virus wordt uitgeroeid, kan het tientallen jaren duren - als het al gebeurt. Dergelijke inspanningen vergen tijd, geld en vooral politieke wil.
We willen graag één antwoord op de vraag wat we moeten doen, zodat het overgaat. Maar er is niet één antwoord. Mensen blijven ook praten over het terugkeren naar normaal, zegt Natalie Dean, biostatisticus aan de Universiteit van Florida. Maar een toekomst waarin we gaan leven samen met het coronavirus, betekent dat normaal niet meer bestaat. 'We gaan delen van onze samenleving en ons leven terugwinnen', zegt ze.
Opa en oma
Aan wat voor soort wereld moeten we dan denken. We zouden moeten nadenken over het installeren van deuren die geen deurknop hebben, en verkeerslichten waarbij voetgangers geen zebrapadknoppen hoeven in te drukken, zei Eleanor J. Murray, epidemioloog aan de Boston University. Dat soort dingen. De samenleving zo inrichten dat besmetting wordt tegengegaan. Gezinnen moeten mogelijk tests uitvoeren voor ze naar opa en oma gaan. En de kantoortuin komt nooit meer terug. Iedereen krijgt zijn eigen kamertje of hokje.