Twee leden van het Utrechtst Studenten Corps (USC) die betrokken waren bij de creatie van een 'bangalijst', een lijst waarop vrouwelijke studenten worden beoordeeld op hun uiterlijk en prestaties in bed, waren de nieuwste huisbewoners. Het USC heeft alle bewoners van de twee betrokken studentenhuizen geschorst. Dat schrijft het Utrechts Nieuwsblad
De advocaten van de getroffen studenten zullen gerechtelijke stappen ondernemen tegen de verantwoordelijken. De 'Grietenpresentatie jaartje 23' lijst bevat dertig namen van eerstejaarsstudentes, samen met foto's, adressen en persoonlijke informatie. Er staan stellige teksten naast de foto's van de vrouwen zoals 'moet nu meteen geneukt worden', 'moet make-up op hebben', 'naar onze mening de geilste' en 'heeft een lekkere kont'. Er worden negatieve opmerkingen gemaakt over minder populaire studenten door hen 'draken' te noemen.
Het Openbaar Ministerie is vorige vrijdag een onderzoek gestart naar het corps na meldingen van de studenten op de lijst en hun ouders die eisen dat de hele lijst verwijderd wordt. Volgens verschillende bronnen uit de studentengemeenschap in Utrecht waren de makers van de lijst de nieuwste inwoners van hun woningen. Dit betekent niet per se dat ze de jongste bewoners waren, maar wel degenen die er het meest recent zijn ingetrokken. Deze studenten zouden de presentatie als een taak hebben opgevat. Alle bewoners van de twee betrokken studentenhuizen zijn geschorst, evenals drie leden die ervan worden beschuldigd de presentatie te hebben verspreid.
Advocaat Ina Brouwer, die de studenten en hun ouders vertegenwoordigt, zegt dat ze een 'uitgebreid actieplan' voorbereidt dat niet alleen juridische aangiftes bevat, maar ook mogelijk civiele procedures en verwijderingsprocessen.
De ouders van de studenten eisen dat de lijsten, die nu op sociale media circuleren, verwijderd worden. Ze noemden de 'bangalijst' in een gezamenlijke verklaring 'weerzinwekkend'. Ze stellen dat de psychologische en sociale impact op hun dochters enorm is.
In 2021 en in 2016 circuleerden ook al bangalijsten in Nederlandse studenteverenigingen.