‘Schandalig dat ze olie boren onder 70.000 Rotterdamse huizen’

Samenleving
maandag, 06 mei 2024 om 12:10
bijgewerkt om maandag, 06 mei 2024 om 12:33
anp 496865736
Geoloog en journalist Sam Gerrits vindt het schandalig dat er naar olie geboord wordt onder Rotterdam, in de bodem onder minstens 70.000 woningen. In niet mis te verstane bewoordingen legt hij uit waarom dit gekkenwerk is.
In de BNR-podcast 'Rotterdam in de Olie' maakt Gerrits een vergelijking met de bevingen in Groningen. De Rotterdamse veen- en kleibodem zakt op sommige plekken met meer dan een centimeter per jaar. Volgens de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zijn de olieboringen van de afgelopen veertig jaar verantwoordelijk voor zo'n zeven centimeter hiervan.
Verzakking en scheuren
De NAM injecteert water om voor tegendruk te zorgen, maar de gevolgen van scheuren in de bodem zijn groot. Er zijn duizenden gedupeerden die met verzakking en scheuren worden geconfronteerd.
Drilpuddingondergrond
Gas zit net als olie als vloeistof in de bodem, legt Gerrits uit. “En we weten dat letterlijk op alle plekken in de wereld verzakkingen optreden op plekken waar je vloeistof uit de grond haalt. De Rotterdamse olie bevat ook gas, en als je dat uit de grond pompt neemt de druk sneller af en kan het proces heel snel gaan. In principe is het te vergelijken met een waterbed dat je leeg laat lopen. Je weet wat er dan gebeurt.”
'Ben je wel lekker?'
Voor de NAM is de olie in de grond 'gratis geld', maar voor de bewoners doemt kostbare schade aan het fundament onder hun huis op. De Rotterdamse veengrond is zeer gevoelig voor aardbevingen, waarschuwt de geoloog. “Het zit vol water en reageert op een aardbeving als een drilpudding op een tik met een lepel. De huizen die erop staan maken het nog instabieler. En daaronder ga je dan olie vandaan pompen? Ben je wel lékker? Ook in kleigrond kan het grondwater plotseling omhoog komen waardoor verzakking optreedt; ik vind het allemaal ontzettend onveilig.”