"Een hond is ons meer waard dan een Afrikaan. Hoe ziek is dat?"

Samenleving
maandag, 21 november 2016 om 11:53
welingelichtekringen header 1
Hij strijdt al zijn leven lang voor het wereldwijde recht op gezondheidszorg, was de mede-ontdekker van het ebolavirus en staat al decennia aan de top als aidsexpert. De Belgische professor Peter Piot (67) vindt het wrang hoe groot de verschillen in gezondheid zijn tussen arm en rijk, de derde wereld en het Westen. "We maken ons niet boos genoeg", zegt hij in een interview in De Morgen.
Als voorbeeld noemt hij de uitbraak van het ebolavirus. "In West-Afrika waren er al duizenden mensen aan ebola gestorven toen in Dallas een Liberiaan aan ebola overleed. Pas toen gingen de media over op een 24 uursberichtgeving en brak er op Twitter een algehele hysterie uit. Zulke zaken blijven me choqueren. Het leven van een Europeaan of een Amerikaan is nog steeds duizendmaal meer waard dan het leven van een Afrikaan."
Hij vervolgt: "Wat me toen vooral schokte, was dat twee westerse ebolapatiënten - de ene in Dallas en de andere in Madrid - beiden een hond hadden, waarvan velen zich afvroegen of hij al dan niet afgemaakt moest worden. Zelfs ik kende de namen van die beesten: Excalibur en Bentley, terwijl ik soms de namen van goede vrienden vergeet! Er waren meer tweets over die honden dan over hun baasjes en veel meer tweets dan over de Afrikaanse slachtoffers. Toen dacht ik echt: 'In wat voor wereld leven wij eigenlijk? Hoe sick is dit?'"
Bron(nen): De Morgen