CAÏRO (ANP/DPA) - Egypte gaat zich formeel aansluiten bij de rechtszaak die Zuid-Afrika tegen Israël heeft aangespannen bij het Internationale Gerechtshof (ICJ). Dat meldt het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Israël wordt beschuldigd van het schenden van het Genocideverdrag met zijn acties in de Gazastrook.
Het ministerie noemt onder meer de "toenemende ernst en reikwijdte van de Israëlische aanvallen op Palestijnse burgers in de Gazastrook" als reden voor de stap. De Egyptenaren wijzen ook op "de directe aanvallen op burgers en de vernietiging van de infrastructuur in de Gazastrook, en het ertoe aanzetten van de Palestijnen om te vluchten".
Egypte zei dat het Israël oproept zijn verplichtingen als bezettingsmacht na te komen en de voorlopige maatregelen van het ICJ ten uitvoer te brengen. Die maatregelen vereisen dat de toegang tot humanitaire hulp en noodhulp wordt gegarandeerd op een manier die tegemoetkomt aan de behoeften van de Palestijnen in de Gazastrook.
Grondoperatie
Tevens herhaalde Egypte zijn oproep aan de VN-Veiligheidsraad en internationale partijen om onmiddellijk tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook te komen en de militaire operaties in Rafah stop te zetten. Israël zegt spoedig een grootscheepse grondoperatie te willen uitvoeren in Rafah, dat vlak bij de Egyptische noordgrens ligt.
Afgelopen week nam Israël de controle over de Palestijnse kant van de grensovergang bij Rafah met Egypte over, een operatie die de levering van humanitaire hulp langs die route naar de dichtbevolkte strook heeft stopgezet. Caïro is ook bezorgd dat een grote Israëlische inval in Rafah een massale uittocht naar het Egyptische schiereiland Sinaï veroorzaakt.
Egypte was in 1979 het eerste Arabische land dat een vredesverdrag met Israël tekende.