De Europese leiders lijken elkaar te naderen over de verdeling van de belangrijkste EU-posten, zo stellen EU-bronnen tegen het ANP. Maandagavond komen de regeringsleiders en staatshoofden voor het eerst na de Europese verkiezingen bijeen om over onder meer een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie te overleggen. Voor de vier belangrijkste 'topbanen' worden telkens dezelfde namen genoemd. Een deal "lijkt in de komende dagen mogelijk", zegt de Franse president Emmanuel Macron.
Zo zou er voldoende steun zijn voor een tweede termijn voor Ursula von der Leyen als voorzitter van de Europese Commissie. Von der Leyen is van de centrumrechtse Europese Volkspartij (EVP), die licht won bij de Europese verkiezingen en met afstand de grootste fractie in het Europees Parlement blijft. De christendemocraten zijn zo dominant, dat hun Roberta Metsola ook voorzitter van het Europees Parlement zal kunnen blijven.
De sociaaldemocraat en voormalig Portugese premier António Costa maakt grote kans voorzitter van de Europese Raad, waarin de EU-leiders overleggen, te worden. De sociaaldemocratische fractie is de tweede partij in het parlement. Portugal lijkt behoorlijk zeker van zijn zaak en heeft Costa al naar voren geschoven.
Kallas
De liberalen, die flink verloren, zouden dit keer genoegen moeten nemen met de post van EU-buitenlandchef. De Estse premier Kaja Kallas geldt als favoriet om Josep Borrell op te volgen.
Dit betekent echter niet dat de benoemingen maandag beklonken worden, waarschuwen EU-diplomaten meteen. Niets is zeker tot er overeenstemming is van allen over alles. De verdere samenstelling van de Europese Commissie en zelfs de kandidatuur van Mark Rutte voor de NAVO kunnen nog een rol gaan spelen. De leiders zouden in principe met een ruime meerderheid kunnen doorzetten, maar weerstand van een paar landen of het loswrikken van één steen uit het bouwwerk kan alles anders maken.
De verwachting is dat de regeringsleiders de geplande top van 27 en 28 juni zullen benutten om definitieve overeenstemming te bereiken. Als alles volgens plan gaat, kan het Europees Parlement dan medio juli instemmen met Von der Leyen als commissievoorzitter. Zij kan daarna haar team van Eurocommissarissen samenstellen. Dan is de EU zo kort mogelijk stuurloos nu er bijvoorbeeld Amerikaanse presidentsverkiezingen aankomen, hopen ingewijden.