Twee Amsterdamse advocaten reden met een flink tempo langs de Amstel, toen de voorste zich een hoedje schrok van een aangelijnde hond en in de remmen kneep. De achterste reed op hem in, moest uitwijken en dook pardoes de rivier in. Het duo besloot de hondeneigenaar aan te klagen voor duizenden euro's.
“Zijn bril ligt nog in de Amstel”
De kolderieke vertoning vond op een mooie zondagmiddag in januari 2022 plaats. Direct na het ongeluk wisselden de advocaten telefoonnummers uit met de eigenaar van de hond, en vroegen om zijn verzekeringsgegevens in verband met de schade aan de dure racefietsen. “Zijn wiel is volledig krom, zijn voorvork ook, stuur en remmen verbogen, zijn bril ligt nog in de Amstel en zijn telefoon heeft zwemmen niet overleefd. Bij mij is mijn derailleur afgebroken en het carbon behoorlijk beschadigd”, appte de advocaat.
De hondeneigenaar was echter niet onder de indruk en stuurde terug dat de hond 'strak aangelijnd' was. “En je vriend rijdt achterop jou. Dus ik zou ook maar eerst bij je eigen verzekering navragen.” De beide partijen kwamen er niet uit, dus deden de advocaten aangifte bij de politie en sleepten ze het baasje voor de rechter. De voorste rijder claimde 950 euro; zijn collega die een nat pak haalde, eiste 4259 euro om zijn schade te dekken, schrijft De Telegraaf.
Getuige pleit hond en baasje vrij
De rechtszaak verliep niet zoals de juristen hadden gehoopt. De hondeneigenaar kwam met een getuige die achter hem liep en niks bijzonders had opgemerkt. “De hond was te allen tijde strak aangelijnd en ik zag hem ook geen onverwachte bewegingen maken. Ik ving op toen ik langs liep dat er werd gesproken over schuld van de hond. Mijns inziens is dit niet terecht”, zei hij in de rechtbank. Ook de verloofde van het baasje verklaarde dat de hond niets geks deed.
De rechter oordeelde dan ook dat de eigenaar van de hond geen schuld trof. De advocaten hadden de schade aan zichzelf te danken, omdat ze 'met grote snelheid en dicht achter elkaar' reden. “Door de onveilige combinatie van snelheid en afstand kon hij zijn racefiets niet tijdig tot stilstand brengen”, stelde de rechter over de voorste rijder. Voor een schadevergoeding moet de achterste rijder volgens het parket dus bij zijn collega zijn.
Veeg uit de pan
Het duo krijgt vervolgens nog een flinke veeg uit de pan van de rechter: “Het is niet goed te volgen waarom zij, zelf advocaten, ten koste van gedaagde (en overigens ook de rechtspraak) zijn overgegaan tot het instellen en voortzetten van hun rechtsvorderingen”, staat in het vonnis. De advocaten verliezen dan ook op alle punten en moeten de juridische kosten van 660 euro overmaken aan de hondeneigenaar.
Bron(nen): De Telegraaf