Mensen met een hoge
opleiding voelen zich vaker gezond, zijn tevredener en verdienen beter dan mensen met een lagere opleiding. Dit blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Mensen met een hoge opleiding zijn minder vaak werkloos, hebben vaker een hoger inkomen en wonen vaker in een kwalitatief goede koopwoning. Laagopgeleiden daarentegen hebben minder kansen op werk. Materiële onzekerheid zet de tevredenheid en gezondheid onder druk. Vooral mannen met een lage opleiding die niet aan de slag komen of bang zijn hun baan te verliezen, hebben een lager welzijn. Middelbaar- en hoogopgeleiden kunnen zich grotendeels handhaven in het werkende leven en zijn relatief
tevreden.
Van de vaste werknemers en zelfstandigen met een hbo-opleiding of hoger hebben er 1,8 miljoen (15 procent van de niet studerende volwassenen) een koophuis. Het aantal hoogopgeleide flexwerkers met een koopwoning is een stuk minder, maar dit is wel een groeiende groep. In 2013 waren dit er 310.000 (3 procent), aldus het CBS.
Welvarend
Volgens het CBS is een op de drie Nederlanders naar eigen zeggen relatief zeer welvarend, gezond en tevreden met het leven. Twintiger-stellen zonder kinderen met een baan staan er het beste voor. Zij zijn het meest tevreden, hebben een goede gezondheid en hebben flink wat te besteden. Paren doen het sowieso bijna altijd beter dan alleenstaanden, omdat zij vaak twee inkomens hebben.
Alleenstaande ouders met jonge kinderen, laagopgeleiden en mensen die moeten rondkomen van een uitkering, blijven achter in welvaart en welzijn, aldus het onderzoek.