Hogere straf voor overgieten azc-medewerksters met hete olie

Samenleving
door anp
maandag, 05 augustus 2024 om 14:56
anp050824129 1

DEN BOSCH (ANP) - Het gerechtshof in Den Bosch heeft maandag de 44-jarige Tarek S. in hoger beroep veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf, voor de zware mishandeling met voorbedachten rade van twee medewerksters van het asielzoekerscentrum in het Zuid-Limburgse Sweikhuizen. S. overgoot de beide vrouwen in januari 2022 met kokend hete olie. Zij liepen ernstige brandwonden op. De straf is twee jaar hoger dan eerder opgelegd door de rechtbank en gaat ook twee jaar boven de eis uit van het Openbaar Ministerie.

S., afkomstig uit Iran, was naar eigen zeggen boos, omdat hij kort daarvoor had gehoord dat hij naar een ander azc zou worden overgeplaatst.

Voorafgaand aan het incident had hij vijf flessen zonnebloem- en frituurolie ingeslagen. Op de bewuste dag verhitte hij de olie in twee pannen, in de keuken van het azc op de derde verdieping. Hij liet het brandalarm afgaan door met een aangestoken tissue rook te veroorzaken. Daar kwamen de beide medewerksters op af. Toen zij de trap opliepen, overgoot S. hen met de olie. Volgens het hof heeft S. de beide vrouwen "in de val gelokt".

Hof: letsel blijvend

De slachtoffers hebben diverse operaties moeten ondergaan en zijn nog steeds onder behandeling. "Het toegebrachte letsel is blijvend en ontsierend", tekent het hof in de uitspraak aan. "De rest van hun leven zullen de slachtoffers dagelijks met de gevolgen van de zeer ernstige brandwonden over hun lichaam geconfronteerd worden." S. moet de slachtoffers bijna 109.000 euro schadevergoeding betalen, zo heeft het hof bepaald.

De rechtbank in Maastricht legde S. twaalf jaar cel op. De eis van het OM destijds - zeven jaar - vond de rechtbank veel te laag, gezien de gruwelijkheid van de feiten. De verdachte tekende hoger beroep aan omdat hij de opgelegde straf te zwaar vond. Het hof vindt de opgelegde twaalf jaar juist onvoldoende recht doen aan hetgeen S. met vooropgezet plan heeft aangericht.

Verblijfsvergunning

S. kwam in 2015 als politiek vluchteling naar Nederland. Diverse asielprocedures liepen op niets uit. Door de strafzaak zijn zijn kansen op een verblijfsvergunning definitief verkeken.