Automobilisten weten het maar al te goed: vroeg of laat kom je een file tegen onderweg. Wat doe je als je op het punt staat achteraan aan te sluiten en je navigatie-app met een alternatieve route op de proppen komt?
Het blijft een lastige keuze, want je zult nooit zeker weten of de alternatieve route sneller is dan volharden op de volle snelweg. Het probleem is dat die alternatieve routes vaak niet zijn berekend op veel verkeer. Een enkel verkeerslicht in een dorp kan je meer vertraging opleveren dan de oorspronkelijke file, vooral als iedereen hetzelfde idee heeft en de alternatieve route neemt.
Gelukkig is er een vuistregel die je helpt een verstandige keuze te maken. Volgens de Duitse file-onderzoeker Martin Treiber van de TU Dresden moet je een file alleen vermijden als het oponthoud je reistijd met minstens vijftien minuten verlengt, of als de weg volledig afgesloten is. "In alle andere gevallen is het beter om gewoon gelaten achteraan te sluiten", vertelt hij aan het Duitse blad Der Spiegel.
Als je dan toch besluit om in de file te blijven, hoe zorg je er dan voor dat je zo snel mogelijk vooruit komt? Twee wetenschappelijke onderzoeken geven hier duidelijkheid over, schrijft het AD: de linkerrijstrook is meestal de snelste. De Nationale Databank Wegverkeergegevens onderzocht 64 ochtendspitsen en concludeerde dat automobilisten op de meest linkse rijstrook in 75 procent van de gevallen het snelst waren. "In 75 procent van alle files die ik heb onderzocht, waren de automobilisten op de meest linkse rijstrook het snelst", besluit verkeerskundige Marthe Uenk-Telgen.