Iraanse vrouwen protesteren tegen hoofddoek en riskeren 20 jaar cel

Samenleving
maandag, 12 augustus 2019 om 12:17
welingelichtekringen header 1
Al enkele jaren protesteren Iraanse vrouwen tegen de verplichte hoofddoek, maar ze worden steeds harder aangepakt. Sommigen krijgen meer dan 20 jaar celstraf.
Volgens Peyman Jafari, historicus aan de Universiteit van Amsterdam, laat de Iraanse overheid zich leiden door angst. "De staat is bang dat de grenzen verlegd worden. Voor de islamitische staat is de hoofddoek deel van hun identiteit. De ultra-conservatieven zijn bang dat hen dit wordt afgenomen," legt hij uit aan de NOS.
Social media spelen een belangrijke rol bij het protest. Masih Alinejad, online activiste, heeft 2,6 miljoen Instagram-volgers. De Iraanse overheid is zo bang voor haar invloed dat er een wet is die contact met Alinejad verbiedt. Ze is verhuisd naar de Verenigde Staten om te ontsnappen aan de Iraanse autoriteiten.
Amnesty International merkt ook dat de aanpak steeds heftiger wordt. "Vrouwen worden vastgezet en mogen geen contact hebben met de buitenwereld. Ze worden gedwongen om bekentenissen af te leggen en worden hierbij mishandeld en gemarteld. Deze schuldbekentenissen worden steeds vaker gefilmd en online gezet door de staat, met als doel om andere mensen af te schrikken", zegt Emile Affolter, woordvoerder van Amnesty.
De processen zijn bovendien niet eerlijk, weet Affolter. "De Iraanse mensenrechtenadvocaat Nasrin Sotoudeh verdedigde vrouwen die protesteerden tegen de verplichting om een hoofddoek te dragen, maar wordt hier nu streng voor gestraft." Ze is een paar maanden geleden veroordeeld tot 38 jaar cel en 148 zweepslagen.
Bron(nen): NOS