Een groot deel van de teksten in de Michelingids is al een paar jaar achter elkaar precies hetzelfde. Soms levert diezelfde beoordeling echter een ster op en soms verliest een restaurant een ster. Chef-koks twijfelen nu aan de zorgvuldigheid van Michelin, schrijft . La Rive, gevestigd in het Amstel Hotel raakte dit jaar zijn ster kwijt, terwijl de beoordelingstekst in de gids precies hetzelfde was als het jaar ervoor. Het restaurant is niet de enige. Van de 67 Amsterdamse
restaurants in de gids hebben er 58 al twee jaar een identieke tekst. 42 van de 53 beschrijvingen zijn zelfs al twee jaar ongewijzigd. Jaspers, een restaurant aan de Amsterdamse Ceintuurbaan, staat al vijf jaar lang in de gids met dezelfde specialiteit: gepocheerd ei met asperges, comtékaas en truffel-hazelnoottapenade. Een gerecht dat al jaren niet meer op de kaart staat, zegt chef-kok Jasper Videler. De kritiek is niet nieuw. Eerder al schreef oud-hoofdinspecteur Paul van Craenenbroeck dat Michelin drie inspecteurs heeft voor alle drieduizend hotels en restaurants in de Benelux. Inspecteurs hebben zo weinig tijd dat ze bij de meeste restaurants hooguit eens in de twee jaar eten, aldus Van Craenenbroeck.