WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten zouden niet moeten beslissen om te stoppen met de militaire steun aan Oekraïne in de oorlog met Rusland, zegt de Japanse premier Fumio Kishida. Dat zou China namelijk kunnen inspireren om actie te ondernemen in Oost-Azië. Kishida riep Washington op in een toespraak voor het Amerikaanse Congres om het voortouw te blijven nemen op het wereldtoneel, zodat China weet dat het niet moet proberen om Taiwan in te nemen. "Het Oekraïne van vandaag kan het Oost-Azië van morgen zijn."
"Het leiderschap van de Verenigde Staten is onmisbaar", aldus Kishida. "Hoelang zou het zonder Amerikaanse steun duren voordat de hoop van Oekraïne instort onder de aanval van Moskou? Hoelang zou het zonder de aanwezigheid van de Verenigde Staten duren voordat de Indo-Pacific met een nog hardere realiteit te maken krijgt?"
De Japanse premier spreekt de Amerikanen aan op hun steun voor Oekraïne, omdat het Huis van Afgevaardigden al maandenlang een nieuw steunpakket dwarsboomt. Kyiv kampt met grote materiële tekorten en president Joe Biden wil de Oekraïners graag helpen, maar de Republikeinen liggen dwars.
Staatsbezoek
Kishida is in Washington op staatsbezoek en voor een top met de VS en de Filipijnen om te praten over de situatie in de Oost-Chinese Zee. Tokio en Manilla vrezen dat Beijing zich daar steeds agressiever zal opstellen. Kishida is de tweede Japanse premier die het Amerikaanse Congres mag toespreken.
Japan stelt zich volgens Kishida op als trouwe bondgenoot van de VS en investeert momenteel veel in het leger. De premier zegt dat de wereld op een "historisch keerpunt" staat en dat vrijheid en democratie onder druk staan. Hij waarschuwde voor Noord-Korea's kernprogramma, maar beschouwt China als de grootste uitdaging voor de wereld. "De huidige houding en militaire acties van China vormen een ongekende en grootste strategische uitdaging, niet alleen voor de vrede en veiligheid van Japan, maar ook voor de internationale gemeenschap als geheel."
Japan en de VS spraken woensdag al af om de militaire banden aan te halen. Ze gaan onder meer samen met Australië een luchtverdedigingsnetwerk ontwikkelen en het Amerikaanse militaire commando in Japan wordt geherstructureerd. De bedoeling is dat de Amerikaanse en Japanse strijdkrachten wendbaarder worden bij een crisis, zoals een Chinese invasie in Japan.