Jongeren massaal naar de psycholoog: het leven is te druk geworden

Samenleving
zaterdag, 01 juli 2017 om 9:39
bijgewerkt om vrijdag, 03 mei 2024 om 10:26
142107885 l normal none
Keuzestress, werkstress, prestatiestress, stress door sociale media, de Nederlandse jongere kan het leven niet meer aan. Twee derde heeft wel eens een psycholoog of coach bezocht. In verreweg de meeste gevallen was een vorm van stress de oorzaak. Van wie nog geen professionele hulp heeft gezocht, overweegt een groot deel het wel, blijkt uit onderzoek van onder 2.000 jongeren tussen de 18 en 34 jaar. Jan Derksen, hoogleraar klinische psychologie en psychotherapie aan de Radboud Universiteit en Vrije Universiteit Brussel legt uit: "Gekeken naar deze cijfers kun je gerust spreken van een epidemie. We hebben een kwetsbare generatie op aarde gezet. Dat komt door de manier van opvoeden, de samenleving die steeds stressvoller wordt en de verslaving aan social media." "Ouders vinden alles wat hun kinderen doen fantastisch en stimuleren hen voortdurend, waardoor je narcistische patronen hebt ontwikkeld.
Eenmaal op de werkvloer of in de studiezaal komen ze hun zwakheden tegen en blijkt dat ze niet alles kunnen. Dit geeft stress. We hebben tropische vissen opgevoed die in de Noordzee terecht zijn gekomen. Dat is moeilijk. De stress en druk lopen alleen maar op.” Bijna een kwart van de geënquêteerden heeft momenteel een burn-out of is overspannen. Een ander kwart vreest hier dagelijks voor en 35 procent soms. Deze jonge generatie heeft een "neurotische drang om te presteren”, zegt Derksen.
"De prestatiedrang is door opvoeding gestuurd. Ouders jagen hun kinderen over de kling en jongeren onderling op social media ook. Ze zijn continu hun buitenkant aan het versterken, maar hun binnenkant, het verdriet, de angst, hun schreeuw om aandacht, kunnen ze niet kwijt. Iedereen moet alles kunnen en daarbij vallen altijd slachtoffers. Het is een zieke moraal.”
Bron(nen): Metro