Kamer neemt afscheid van excentrieke huishistoricus De Bruyne

Samenleving
door anp
dinsdag, 22 oktober 2024 om 13:33
anp221024153 1
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft afscheid genomen van een SGP-woordvoerder die in veertig jaar uitgroeide tot huishistoricus en troetelbuitenbeentje. Uit zijn geheugen en boekenkast diepte Menno de Bruyne, liefst gekleed als Engelse aristocraat, vaak moeiteloos anekdotes en precedenten op tot lering en vermaak van Kamerleden, medewerkers en journalisten. Het is voor het eerst sinds mensenheugenis dat de Kamer een fractievoorlichter met deze egards uitzwaait.
De 67-jarige De Bruyne begon in 1984 als voorlichter voor de SGP in de Tweede Kamer, in een tijd dat zulke woordvoerders nog geen gemeengoed waren. Met de kleine, strenggereformeerde oppositiepartij stond hij doorgaans aan de zijlijn, maar met zijn kennis, observaties en voor de SGP onkarakteristieke lichtvoetigheid won de vraagbaak door de jaren heen aan gezag. Zijn liefde voor de politieke geschiedenis, het parlementaire werk en vooral het Binnenhof, bracht hij onvermoeibaar over op de talloze bezoekers die hij rondleidde in de eeuwenoude gebouwen van het Haagse machtscentrum. De Bruyne kreeg ook voor elkaar dat de Kamer de herinnering aan Gerrit Kastein levend houdt, een verzetsstrijder die zich vanuit het Kamergebouw met een fatale sprong opofferde voor kompanen.
Dat de Kamer en dus ook De Bruyne het Binnenhof moesten verlaten voor een jarenlange verbouwing, deed hem pijn. De man van de tweedjasjes en geruite pet miste de geschiedenis in het betonnen gebouw waar de Kamer tijdelijk zijn intrek heeft genomen. Ver voor de terugkeer naar het Binnenhof laat hij de Kamer nu achter zich en gaat met pensioen.
'Stijlicoon'
Kamervoorzitter Martin Bosma roemde De Bruyne dinsdagmiddag als "wandelende encyclopedie" en "omgevallen boekenkast inzake de Staten-Generaal". Én als "stijlicoon, zo weggelopen uit het Britse parlement".
Het afscheid "doet me wel wat", erkent De Bruyne met kenmerkend understatement. Voorheen schonk de Kamer alleen aan het vertrek van Kamerleden en van een enkele griffier aandacht in de grote vergaderzaal.