Volgens zijn kookcursussen voor mannen 'booming'. Steeds meer mensen blijven langer zelfstandig wonen, daarnaast zijn er veel weduwnaars en gescheiden mannen. Was het eerst hun moeder, hun vrouw en daarna de kok van het verzorgingstehuis, nu zijn ze zelf verantwoordelijk voor hun dagelijkse kostje. Welzijnsorganisaties springen daarop in, al is het naar verluidt nog lastig om de doelgroep te bereiken. Schroom zou daarbij meespelen, maar ook dat voor een aantal mannen koken bijzaak zou zijn. Bij sommige kookcursussen worden daarom ook mannen met hun partner toegelaten om het vol te krijgen. Een ontmoedigend probleem voor alleenstaanden is dat er weinig eenpersoonsporties zijn. Probeer maar ergens 100 gram voorverpakt gehakt te vinden, één slavink, een heel kleine broccolistronk of een halve zak aardappels. Gelukkig gaat het om 'de oorlogsgeneratie die geen eten weggooit' en er geen probleem mee heeft 'om twee keer achter elkaar hetzelfde te eten', bijvoorbeeld de ene dag gekookte aardappels en de dag erna de rest gebakken. Het moet ook niet te moeilijk worden in de kookcursus. In een les bleek het opstoven van boontjes en worteltjes en tegelijkertijd gehaktballen braden veel te ingewikkeld. De kok: 'Dan doen we maar wat uit blik. Het is al heel wat als ze alleen boodschappen gaan doen.' Voor de volgende keer gaan de handen op voor hutspot of boerenkool. 'Maar dan wel met braadworst met jus, want rookworst in een pannetje met water douwen is te makkelijk voor jullie', aldus de kok.
Bron(nen): De Volkskrant