De linkse partijen hebben geen goed woord over voor de Klimaatnota van het demissionaire kabinet. Staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Klimaat en Energie) stelt daarin dat de doelen uit de Klimaatwet bijna binnen bereik zijn, terwijl de Raad van State en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) waarschuwen dat daarvoor snel veel meer maatregelen nodig zijn.
"Schaamteloos", oordeelt GroenLinks-leider Jesse Klaver. "De Raad van State maakt gehakt van het klimaatbeleid, en terecht." Nederland heeft zich ten doel gesteld de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 49 procent te hebben verminderd ten opzichte van 1990. Met het huidige beleid wordt dat, zelfs als alles meezit, niet gehaald.
Klaver heeft er weinig vertrouwen in dat een nieuw kabinet, met dezelfde partijen als de afgelopen vier jaar, straks wél zal doen wat nodig is. Het optimisme daarover van Yeşilgöz maakt op Klaver weinig indruk. "Je hebt luie optimisten. Dat zijn mensen die denken: het zal allemaal wel goed komen. Maar het komt niet vanzelf goed, daar moet je heel hard voor werken."
Volgens PvdA'er Joris Thijssen moeten "alle alarmbellen afgaan". Hij noemt het positieve verhaal van Yeşilgöz "ongelofelijk". Er zijn volgens hem "eindeloos veel plannen" waarmee wel snel resultaten behaald kunnen worden. "Maar dan moet er wel een kabinet zitten dat niet alleen praat over het belang van klimaatverandering, maar dat ook omzet in daden."
Ook Kamerlid Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren vindt het optimisme van het kabinet onterecht. "Want alle feiten tonen aan dat we er helemaal niet bijna zijn", zegt zij. "De Raad van State zegt nu: de klimaatdoelen van 2030 zijn volledig uit zicht."
Belangrijk is ook dat het kabinet op korte termijn moet ingrijpen, aldus Teunissen. "Het kabinet haalt bewust het Urgenda-vonnis niet. En dat is je bewust niet aan de rechtsstaat houden." Als daar te lang mee wordt gewacht, dan zullen de kosten van klimaatrampen alleen maar hoger zijn, waarschuwt de politica.