Long covid valt mee: 'Het gaat met veel ex-patiënten steeds beter'

Samenleving
dinsdag, 11 mei 2021 om 10:33
anp 67372905
De groep die na een coronabesmetting klachten houdt is groot, maar niet zo groot als gedacht. Ook blijken ze toch na verloop van tijd meestal te herstellen. Met andere woorden: long covid lijkt een beetje mee te vallen. Daarover vertellen artsen in de Volkskrant.
Steeds beter"De mensen die thuis hebben uitgeziekt en vanwege aanhoudende klachten naar ons worden doorverwezen, herstellen absoluut langzamer dan de groep die in het ziekenhuis heeft gelegen", zegt longarts Bram van den Borst (Radboudumc) in de krant. "Maar het gaat veel ex-patiënten steeds beter, daar zijn we zelf ook door verrast", vult longarts Leon van den Toorn (Erasmus MC), voorzitter van beroepsvereniging NVALT, aan. "Onze eerste indruk was dat er behoorlijk wat longschade over zou overblijven, maar dat verhaal wordt steeds positiever." Internist Kees Brinkman (OLVG): "Het goede nieuws is dat de meeste patiënten uiteindelijk opknappen. Daar mogen we best eens de nadruk op leggen."
Ook het aantal long covid-patiënten is kleiner dan gedacht. Gingen artsen er eerst nog vanuit dat tot wel 10 procent van alle coronapatiënten langdurig last bleef houden, nu lijkt dat percentage eerder rond de 1,5 te liggen, wat nog altijd neerkomt op zo'n 20.000 patiënten.
De artsen benadrukken dat veel klachten ook bij andere ziekten voorkomen. Neuroloog-intensivist Farid Abdo: "Bij patiënten die met heel ernstige griep op de ic belanden, zien we een vergelijkbaar patroon. Alleen zien we die maar een paar keer per jaar en covidpatiënten in groten getale." Longarts Paul Bresser (OLVG) vertelt dat mensen ook na een gewone longontsteking maanden nodig hebben om volledig te herstellen.
Geen longschadeToch blijft er een groep met milde covid, die thuis uitziekte, onverklaarbare klachten houden, zoals vermoeidheid. Daarvan zeggen artsen nu dat hun longen in de meeste gevallen zijn hersteld. Op longfoto's is meestal geen afwijking te zien en ook de longfunctie is goed.
Onderzoekers vermoeden dat de klachten te maken hebben met een immuunsysteem dat 'aan' blijft staan en doorslaat. Het verklaart waarom vrouwen vaker last hebben van long covid. Zij hebben een sterkere afweer, die eerder op hol slaat. Ook kan het zijn dat minuscule bloedstolsels een rol spelen.
Daarnaast zijn er mogelijk psychosociale factoren die het herstel vertragen. Internist Brinkman (OLVG): "Als je de samenleving ziet veranderen, je baan kwijtraakt, je vrienden niet meer kunt zien, kan dat allerlei fysieke klachten veroorzaken."
Maar het kan natuurlijk niet verklaren waarom voorheen fitte, jonge, sportieve mensen ineens geen energie meer hebben om naar hun werk te gaan of zelfs maar eten te koken. Gelukkig is die groep dus niet zo groot als gedacht.
Bron(nen): De Volkskrant