CARACAS (ANP) - Tijdens grote protesten om de omstreden uitslag van de presidentsverkiezingen in Venezuela, zijn 2000 mensen opgepakt. Dat liet president Nicolás Maduro zijn aanhangers zaterdagavond weten.
Maduro, wiens winst in de verkiezingen in twijfel wordt getrokken, zei dat de gearresteerde personen "maximaal" zullen worden bestraft voor "misdaden" die zij zouden hebben begaan tijdens de protesten. "Deze keer zal er geen vergiffenis zijn", aldus Maduro tijdens een bijeenkomst in Caracas, die hij had georganiseerd als reactie op de aangekondigde protesten.
Duizenden Venezolanen gingen zaterdag op verschillende plekken in het Zuid-Amerikaanse land de straat op. Zij geloven niet dat Maduro de verkiezingen daadwerkelijk heeft gewonnen. De nationale kiesraad riep hem uit tot winnaar met 51 procent van de stemmen, maar de oppositie schat op grond van peilingen en exitpolls door bijna 70 procent van de kiesgerechtigden te zijn gesteund.
Maduro verklaarde zaterdag het leger en politiepatrouilles in het land in te zetten "om burgers te beschermen". De mensenrechtenchef van de Verenigde Naties, Volker Turk, gaf eerder in de week aan bezorgd te zijn over de onrust in Venezuela na "signalen van buitenproportioneel gebruik van geweld door wetshandhavers, samen met geweld door gewapende individuen die de regering steunen". Volgens de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zijn er al zeker twintig mensen omgekomen bij protesten tegen de verkiezingsuitslag.
Ook in het buitenland wordt de door de kiesraad gecommuniceerde herverkiezing van Maduro in twijfel getrokken. Onder andere de Verenigde Staten, Argentinië, Ecuador en Uruguay zeggen dat er genoeg bewijs is om te concluderen dat oppositiekandidaat Edmundo Gonzalez Urrutia de verkiezingen heeft gewonnen. Regeringsleiders van een aantal Europese landen, waaronder Nederland, Frankrijk en Duitsland, hebben Venezuela zaterdag gevraagd om "snelle publicatie van de verkiezingsdocumenten" die kunnen bewijzen dat Maduro daadwerkelijk is herkozen.