Er gaat volgend jaar meer geld naar
onderwijs, de belastingen voor automobilisten stijgen en er komt extra geld voor regionale werkgelegenheid. Dat zijn enkele hoofdpunten van het nog geheime akkoord tussen kabinet en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Bronnen rond het overleg hebben die aan het ANP bevestigd.
Zo komt er 650 miljoen euro vrij voor onderwijs. De zelfstandigenaftrek blijft bestaan, wat 200 miljoen kost. Door het aanscherpen van milieu-eisen gaat de aanschafbelasting voor auto's met 200 miljoen omhoog. De
belasting op leidingwater voor bedrijven wordt verhoogd, wat volgend jaar ruim 200 miljoen oplevert. Het schrappen van de doorwerkbonus levert volgend jaar 160 miljoen op, een bedrag dat oploopt in de jaren erna.
Voor regionale werkgelegenheid is 50 miljoen beschikbaar. Daardoor kan de kazerne in Assen openblijven, net als de tbs-inrichting in Veldzicht. Dat waren wensen van de ChristenUnie. De SGP sleept binnen dat duizenden militairen gecompenseerd worden voor de vereenvoudiging van het loonstrookje. Dat kost volgend jaar 50 miljoen, maar loopt ook daarna op. Er komt ook 4 miljoen voor ouders met een ernstig gehandicapt kind. Vanaf 2015 moeten schoolboeken weer gratis zijn, wat 250 miljoen kost.
Geld wordt er binnengehaald voor de schatkist door de ministeries geen inflatiecorrectie te geven. Dat levert 480 miljoen op. Het kabinet heeft samen met de oppositie ook een manier bedacht waarbij het fiscaal aantrekkelijk wordt 'beklemd vermogen’ vrij te maken. Dat moet 1miljard euro opleveren.