Meeste natuur in 2030 nog overbelast met stikstof volgens rapport

Samenleving
door anp
woensdag, 28 februari 2024 om 17:35
anp280224238 1
DEN HAAG (ANP) - Het overgrote deel van de Nederlandse natuur zal in 2030 nog steeds overbelast zijn met stikstof. Daarvoor waarschuwen onderzoekers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het RIVM en Wageningen University & Research (WUR). In de wet staat dat minimaal de helft van alle stikstofgevoelige gebieden in 2030 geen last meer mag hebben van een te hoge stikstofneerslag. Met beleid dat tot nog toe concreet is uitgewerkt, komt dit percentage volgens een woensdag verschenen rapport uit op 31 procent.
De doelen zijn "ver buiten bereik", is dan ook een van de conclusies. Het eerste tussendoel dat niet gehaald dreigt te worden, is dat voor 2025. Dan zou volgens de wet 40 procent van de beschermde natuur geen te hoge stikstofneerslag meer te verduren mogen hebben.
Te hoog wil zeggen: boven de kritische depositiewaarde (kdw). Dat is het niveau waarboven volgens wetenschappers risico bestaat op natuurschade. De kdw's zijn vorig jaar op basis van nieuwe inzichten aangescherpt. "De benodigde inspanning om de doelen te halen is daarmee fors vergroot", stellen de onderzoekers vast. Maatregelen als het uitkopen van boerenbedrijven en het verlagen van de maximumsnelheid halen wel iets uit, alleen niet genoeg.
Plannen natuurherstel
De onderzoekers hebben uitgerekend dat de mate waarin de kdw wordt overschreden met ongeveer een derde afneemt tot 2030. Die voorziene afname is voor een deel overigens te danken aan omliggende landen. Sterker nog: van maatregelen waar in het buitenland aan wordt gewerkt, valt volgens de onderzoekers meer effect te verwachten dan van maatregelen in Nederland zelf. Dat heeft ermee te maken dat ammoniak en zeker stikstofoxiden ver weg van hun bron kunnen neerkomen.
De onderzoekers hebben ook gekeken naar plannen voor natuurherstel. Daarover bestaat onduidelijkheid. Met gegevens van provincies kunnen ze "niet goed in beeld brengen" hoe het gaat. De onderzoekers noemen het "essentieel om de natuurmonitoring te verbeteren".
Vergunningsverlening
In het rapport wordt het beeld genuanceerd dat de hele vergunningverlening stil zou liggen. Na de stikstofuitspraak van de Raad van State, die in 2019 het hele stelsel naar de prullenbak verwees, werden bijvoorbeeld "grofweg evenveel bouwvergunningen verleend" als daarvoor. Nederland zit dus niet "volledig op slot", al lopen projecten vaak vertraging op. De aanleg van infrastructuur ligt wel grotendeels stil. Ook lukt het amper om zogeheten PAS-melders te helpen. Dat zijn bedrijven die sinds 2019 een natuurvergunning nodig hebben.