Hoe meer tijd
meisjes besteden aan
Facebook, hoe groter de kans is dat ze een negatief lichaamsbeeld en eetstoornissen krijgen, zoals anorexia en bulimia. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Haifa in Israël.
Bij 248 meisjes in de leeftijd van 12-19 jaar werd onderzocht wat het effect was van (1) blootstelling aan de
media en (2) empowerment op de ontwikkeling van eetstoornissen. Met empowerment wordt bedoeld: het gevoel grip te hebben op de eigen situatie en de omgeving, zelfstandig en zelfredzaam te zijn. Bij de media werd gekeken naar de invloed van tv en websites.
Behalve Facebook waren ook websites over mode en muziek van invloed, maar die leidden in mindere mate tot eetstoornissen. Bij soaps en glamourseries, zoals Gossip Girl, werd een soortgelijk verband gevonden.
Anderzijds hadden meisjes met een sterk gevoel van empowerment minder eetstoornissen en een positiever lichaamsbeeld. Het gevoel van empowerment bleek versterkt te worden door de houding van de ouders. Als de ouders wisten waar hun dochters naar keken op tv en welke websites ze bezochten en als ze daar op een constructieve manier met hun dochters over discussieerden, hadden de meisjes een sterker gevoel van empowerment.
Conclusie: we kunnen Facebook of de media als grote boosdoener aanwijzen, maar als ouders kunnen we ook bijdragen aan een gevoel van empowerment en zo onze kinderen beschermen tegen de invloed van de media op hun eetgedrag.