Hoewel we al ruim een eeuw zomertijd kennen, is de tijdsverandering nog altijd niet onomstreden. Afgelopen week bood de Actiegroep Stop de Zomertijd nog 7000 handtekeningen aan in
Brussel om een einde te maken aan de zomertijd. Desondanks gaat in de nacht van zaterdag op zondag de klok gewoon een uur vooruit.
De zomertijd is ooit bedacht om mensen meer gebruik te laten maken van het beschikbare daglicht. Dat zou kunnen besparen op elektrische verlichting, maar of er echt een besparing behaald wordt, daar doet de Europese Unie momenteel onderzoek naar. Tegenstanders zeggen dat die besparing niet bewezen kan worden of de moeite niet waard is. Ook klagen veel tegenstanders dat hun biologisch ritme verstoord wordt.
In Nederland is sinds 1916 sprake van zomertijd al werden in die jaren verschillende regels gehanteerd. Van 1946 tot en met 1976 was er zelfs helemaal geen zomertijd. Sinds 1996 gaat de zomertijd in het laatste weekend van maart in en gaan we in het laatste weekeinde van oktober weer terug naar de standaardtijd.