Oorlogsdreiging van nu thema bij herdenking bombardement Nijmegen

Samenleving
door anp
zaterdag, 22 februari 2025 om 15:05
bijgewerkt om zaterdag, 22 februari 2025 om 16:05
anp220225096 1

NIJMEGEN (ANP) - Oorlogsdreiging is een realiteit. Dat thema is zaterdag vaak genoemd tijdens de 81e herdenking van het bombardement van Nijmegen in februari 1944. "Onze wereld blijft misschien niet wat hij de afgelopen tachtig jaar is geweest", zei de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls. "We hebben niet altijd invloed op wat er op ons afkomt. Het enige dat wij kunnen doen is ons niet van het pad laten brengen en ons voorbereiden voor zover dat kan."

Het bombardement van Nijmegen geldt als "de zwartste dag van de Tweede Wereldoorlog in Nederland." Op 22 februari kort na het middaguur vaagden geallieerde bommen het stadscentrum weg. Er kwamen ongeveer achthonderd mensen om het leven. Duizenden raakten gewond. Onder de slachtoffers waren tientallen kinderen, omdat de bommen ook een kleuterschool raakten. Het bombardement werd uitgevoerd door Amerikaanse piloten, die dachten dat ze een ander doel zouden raken. Ook Arnhem en Enschede werden getroffen.

Marcus Micheli, zaakgelastigde van de Amerikaanse ambassade, benadrukte tijdens de herdenking dat vrijheid en vrede nooit vanzelfsprekend zijn. "Vrijheid is geen garantie. We moeten die waarden beschermen en zijn daar samen verantwoordelijk voor. We moeten staan voor gemeenschappelijke idealen in het kader van de vrede."

Frontstad

Nijmegen werd in het najaar van 1944 frontstad tijdens de geallieerde bevrijdingsoperatie Market Garden. De stad was na de bevrijding in 1945 "een rokende puinhoop", zoals Bruls het uitdrukte. Het heeft vele jaren geduurd om het stadscentrum weer op te bouwen. Bruls: "Maar de littekens blijven zichtbaar. Zodat we kunnen leren van de geschiedenis, voor een vredige toekomst."

Burgemeester Ahmed Marcouch van regiogenoot Arnhem riep op tot blijvende saamhorigheid: "We herdachten niet alleen de slachtoffers, maar ook de veerkracht van deze stad. Zeker nu de onrust in de wereld opnieuw angst en onzekerheid brengt, blijven we ons verenigen in gedeeld verdriet en hoop op vrede. Schouder aan schouder, voor toen en voor nu", meldt hij op X.