Er is paniek en wantrouwen binnen de hoogste rangen van IS. Er zou een mol actief zijn. Uit voorzorg zijn al tientallen officieren geliquideerd, meldt persbureau AP.
Op 30 maart werd het voertuig waarmee de hooggeplaatste bevelhebber Abu Hayjaa al-Tunisi door Noord-Syrië reed kapot geschoten door een
drone. Weinigen wisten waar hij zich precies bevond, toch konden de Amerikanen hem vinden. Sindsdien vreest de terreurgroep dat er een spion binnen hun gelederen is.
De afgelopen maanden zijn er zeker nog zes prominente leden van IS omgekomen bij drone-aanvallen. Andere bevelhebbers zijn nu zo bang dat ze bijna niet meer van Irak naar Syrië durven te reizen. De opvolgers van de omgekomen commandanten worden niet bekend gemaakt om te voorkomen dat ze doelwit worden. IS heeft ondertussen 38 jihadi's gedood op verdenking van spionage.
Veel aanvoerroutes van IS zijn afgesneden door bombardementen. Volgens een woordvoerder van het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten is er daardoor geldnood onder de soldaten. Dat zou sommigen aanzetten tot het verkopen van
informatie.