Quinoa en coke: zijn 'yogasnuivers' echt zo ongezond bezig?

Samenleving
vrijdag, 07 september 2018 om 16:14
welingelichtekringen header 1

Yogasnuivers worden ze genoemd of agendahedonisten: twintigers en dertigers die tijdens de werkweek als een monnik leven en in het weekend los gaan met drank en drugs. Ze doen aan yoga, werken zich minimaal drie keer per week in het zweet in de sportschool en laven zich aan groene smoothies, spinazieblaadjes en chiazaadjes. Tot het vrijdag is. De eerste kurk is nog niet uit de fles of er breekt een bacchanaal los dat zondagavond pas weer ophoudt. Yogasnuivers noemde korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie ze eerder al. Iets meer wetenschappelijk worden ze agendahedonisten genoemd, omdat er zelden spontaan gefeest wordt, het leven moet volgens een strakke planning verlopen. In Grazia beschreef de dertigjarige accountmanager Sanna vorige week haar leven. "Ik maak groene smoothies en chiapudding voor het ontbijt, ik eet vega met veel groenten, noten en zaden en ik ga drie keer per week kickboksen en bootcampen. Ik ga op tijd naar bed, rond elf uur, en mediteer meestal nog even voor het slapengaan met mijn meditatie-app. En elke ochtend begin ik de dag met een serie yogaoefeningen. Op mijn werk drink ik liters kruidenthee en water. Het is rust, reinheid en regelmaat wat de klok slaat. Maar op donderdag begint mijn weekend." Dan doet ze drie dagen alles wat ze doordeweeks van zichzelf niet mag. "Vooral in de zomer, als het festivalseizoen in volle gang is, rol ik van het ene uiterste in het andere. Ik drink cocktails, bier en wijn, ik snuif wat lijntjes coke of keta, ik slik een pilletje en ik gebruik MDMA of GHB. Een gezonde lifestyle en het gebruik van drank en partydrugs hoeven elkaar helemaal niet uit te sluiten, vind ik.” Ze vindt het allebei leuk. "Ik zou niet vrolijk worden van alleen maar gezond leven en sporten, maar ook niet van alleen feesten. Ik geniet evenveel van sporten, yoga en gezond eten als van een lijntje en een wijntje." Ze weet dat haar uitspattingen in het weekend niet heel gezond zijn. "In GHB zit gootsteenontstopper en ketamine en dat laatste wordt gebruikt om dieren te verdoven. Ik besef wel dat mijn lijf daar niet om vraagt. Maar, hou ik mijzelf voor, het zou pas écht ongezond zijn als ik helemaal niet zou sporten en mijn eten bij de snackbar zou halen.” In het NRC legde drugsonderzoeker en criminoloog Ton Nabben het fenomeen eerder als volgt uit: “We zitten in een vloeibare samenleving waarin je constant laveert tussen vrije tijd, werk en studie. Met alle communicatietechnologie zijn er zó veel activiteiten waaruit je kunt kiezen – daar heb je echt een agenda voor nodig. Op die manier ontstaat een eclectische lifestyle, waarbij je ’s ochtends yoga doet en ’s avonds een pil neemt op een feest.” "Voor deze groep gebruikers zijn middelen een uitlaatklep voor stress. Ze gebruiken het voor hun plezier en het werkt als sociale lijm: het delen van vriendschappen op een feest. De gebruikers zien het niet als iets slechts," zei de onderzoeker in de Telegraaf.

Milieuvriendelijk Het is natuurlijk merkwaardig: op donderdag maak je je druk over de herkomst van je paprika en op vrijdag drink je wijn als water en eet je pillen als snoepjes. "Waarom wel zo bewust bezig zijn met de oorsprong van je eten, in de gaten houden of het wel biologisch en duurzaam verantwoord is, alleen maar Max Havelaar koffie kopen, maar je niet bezighouden met de oorsprong van de drugs?”, merkt Floor van Bakkum van Jellinek Preventie dan ook op. "De productie van cocaïne en xtc is bepaald niet heel mensvriendelijk of goed voor het milieu te noemen.”

Binge drinken En hoe zit het nu echt met de effecten op je gezondheid? Van binge drinken weten we dat het veel slechter is dan diezelfde hoeveelheid drank verspreiden over de week. Zo is er een recente studie van de universiteit van California die aantoont dat 21 zware drinksessies in zeven weken al leiden tot een vroeg stadium van leverziekte bij muizen. Op de lange termijn verhoogt alcohol de kans op hart- en vaatziekten en allerlei soorten kanker.

Hartaanvallen Van recreatief drugsgebruik zijn de lange termijngevolgen minder bekend. Maar volgens Italiaans onderzoek zou een kwart van de niet-fatale hartaanvallen bij mensen onder de 45 het gevolg zijn van cocaïnegebruik. 83 procent van de onderzochte, langdurige gebruikers had permanente schade aan het hart. Over xtc schrijft de Vlaamse Drugslijn dat op de lange termijn geheugen en concentratievermogen verslechteren en de nieren en lever beschadigd kunnen raken.

Humeur Ook je humeur heeft zwaar te lijden onder je middelengebruik. Drugs en alcohol spelen immers met je dopamine- en serotonine-niveau. Deze neurotransmitters pieken tijdens een feestelijk avondje uit, maar zakken daarna volledig in. Je voelt je neerslachtig, moe en chagrijnig. Wie er gevoelig voor is, kan wegglijden in een depressie.

Verder is drugsgebruik niet geschikt om werkstress weg te nemen, al is juist dat een veelgehoord argument. Senior preventiemedewerker van Jellinek, Judith Noijen, waarschuwt in Grazia: "Wie hard werkt, hard sport én hard feest vergt veel van zijn lichaam. Daarbij kunnen alcohol en cocaïne stress- en slaapklachten veroorzaken, verergeren of in stand houden. Hierdoor is het risico op een burn-out groter."

Bron(nen): Grazia De Telegraaf Vrij Nederland