Spaans parlement neemt amnestiewet Catalaanse separatisten aan

Samenleving
door anp
donderdag, 30 mei 2024 om 12:59
anp300524121 1
MADRID (ANP/AFP) - De Spaanse Tweede Kamer heeft zoals verwacht met een kleine meerderheid definitief ingestemd met een amnestiewet. Met de wet wordt amnestie verleend aan separatisten die betrokken waren bij een onwettige poging Catalonië in 2017 af te scheiden van de rest van Spanje.
Het is de tweede keer dat de parlementariërs instemmen. In maart deden ze dat ook al, maar de Senaat, die door de oppositie wordt gedomineerd, blokkeerde de wet. Nu is het laatste woord in de volksvertegenwoordiging gesproken en kan de wet worden uitgevoerd als verdere juridische obstakels uitblijven. Circa 370 beklaagden of veroordeelden krijgen dan amnestie, inclusief de in 2017 naar België gevluchte ex-premier van Catalonië Carles Puigdemont.
De sociaaldemocratische Spaanse premier Pedro Sánchez wil zich met de amnestie verzekeren van de steun in het parlement van twee kleine Catalaanse partijen die samen veertien zetels hebben. Die zetels heeft hij nodig voor een meerderheid, want zijn linkse regering verloor die in de verkiezingen afgelopen zomer. Sánchez is in november toch weer premier geworden dankzij de steun van de kleine regionale partijen.
Omstreden
De amnestiewet is al lange tijd fel omstreden en wordt met massale betogingen en rechtszaken aangevochten. Afgelopen zondag nog waren er tienduizenden in het centrum van Madrid op de been om te demonstreren tegen de wet. De grootste partij van het land en voornaamste oppositiepartij, de PP (Volkspartij), stelt dat de wet in strijd is met de grondwet. De partij zegt door te gaan met manifestaties en procedures tegen deze amnestie.
Premier Sánchez heeft het aannemen van de amnestiewet verwelkomd. "In de politiek is net als in het leven vergeving krachtiger dan rancune", aldus de premier. Volgens hem is Spanje nu meer verenigd dan in 2017. Afgaande op de regionale verkiezingen in Catalonië eerder deze maand, heeft Sánchez hier een punt. De separatisten werden geconfronteerd met de voor hen slechtste verkiezingsuitslagen in veertig jaar tijd en hebben hun meerderheid in het regionale parlement verloren.