Studenten zwaar onder druk: "Ze gaan arbeidsmarkt op terwijl ze al burn-out hebben gehad"

Samenleving
woensdag, 13 november 2019 om 9:43
welingelichtekringen header 1

Vroeger was je studententijd 'de mooiste tijd van je leven', dat is nu wel anders. Er lijkt geen tijd meer voor feestjes, nachtelijke avonturen of geluier voor de tv, studenten van nu staan onder hoge druk en moeten presteren. Het leidt tot stressklachten en zelfs burn-outs.

Het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) vindt dat er meer aandacht moet komen voor de psychische problemen waar steeds meer studenten mee kampen. "De percentages van problematische klachten zijn echt hoog", stelt ISO-voorzitter Kees Gillesse. Die conclusie komt voort uit een analyse van achttien onderzoeken naar studentenwelzijn in de laatste vijf jaar.

Een derde van de studenten heeft last van psychische klachten, zoals concentratieproblemen, faalangst en depressie. Zo'n 15 procent loopt zelfs risico op een burn-out. Gillesse: "In een gemiddelde collegezaal zitten drie studenten die een serieuze kans lopen op een burn-out. We sturen jongeren de arbeidsmarkt op terwijl ze al een burn-out hebben gehad."

Mogelijk is die hoge druk ontstaan ten tijde van de crisis van 2008 toen veel afgestudeerden geen baan konden vinden. Alleen de allerbesten met de hoogste cijfers, mooiste stages en interessantste nevenfuncties konden toen aan de slag. Combineer dat met de drang van jongeren om op social media de leukste versie van zichzelf te etaleren en er kan grote stress en werkdruk ontstaan.