Studie: levensverwachting daalde in coronapandemie met 1,6 jaar

Samenleving
door anp
dinsdag, 12 maart 2024 om 4:08
bijgewerkt om dinsdag, 12 maart 2024 om 6:37
anp120324005 1

De gemiddelde levensverwachting van mensen over de hele wereld is in de eerste twee jaar van de coronapandemie met 1,6 jaar gedaald. Dat is meer dan eerder gedacht, melden onderzoekers in een studie voor het Amerikaanse Institute for Health Metrics and Evaluation die gepubliceerd is in medisch tijdschrift The Lancet.

In 84 procent van de meer dan tweehonderd onderzochte landen en gebieden daalde in 2020 en 2021 de levensverwachting. "In de afgelopen halve eeuw heeft voor volwassenen over de hele wereld de coronapandemie een ingrijpendere impact gehad dan welke gebeurtenis dan ook, waaronder conflicten en natuurrampen", zegt wetenschapper en hoofdauteur van de studie, Austin Schumacher.

Het wereldwijde sterftecijfer voor mannen van boven de 15 jaar steeg in de eerste twee coronajaren met 22 procent. Voor vrouwen was dat 17 procent, schatten de onderzoekers. Zij denken dat de pandemie heeft gezorgd voor 15,9 miljoen doden, die zowel direct als indirect - door bijvoorbeeld uitgestelde zorg - aan het virus te wijten zijn. Dat is een miljoen meer dan wereldgezondheidsorganisatie WHO eerder schatte.

Toch zien de onderzoekers wel een positief punt in de sterftecijfers tijdens de coronapandemie. Dat is dat de wereldwijde kindersterfte ook die jaren bleef dalen. Daarnaast wijzen de onderzoekers erop dat de pandemie de vooruitgang sinds 1950 op het gebied van levensverwachting niet teniet heeft gedaan. Tussen toen en 2021 is de gemiddelde levensverwachting bij geboorte namelijk met bijna 23 jaar gestegen, naar 71,7 jaar.