Na 15 jaar
ANWB wilde Guido van Woerkom aan de slag als Nationale ombudsman. ,,Nationale ombudsman. Grote eer, grote
verantwoordelijkheid. Van 4 miljoen leden naar 16 miljoen Nederlanders'', twitterde hij nadat hij was voorgedragen. Maar in korte tijd kwam hij twee keer negatief in het nieuws. Dat werd hem uiteindelijk te veel. Dinsdag trok hij zich terug. Van Woerkom wordt toch geen Nationale ombudsman.
De storm rond Van Woerkom stak eind mei op. Drie Marokkaanse organisaties zegden het vertrouwen in hem op. Ze vonden dat hij geen ombudsman kon worden, omdat hij 4 jaar geleden had gezegd dat hij zijn vrouw liever niet met de taxi liet gaan omdat ,,er nog wel eens een Marokkaan achter het stuur zou kunnen zitten''. Van Woerkom zei dat hij zijn excuses had aangeboden en afstand had genomen van wat hij had gezegd. Hij wilde aantonen dat hij een ,,onbevooroordeelde ombudsman'' is ,,voor alle inwoners van Nederland''. De storm luwde na een paar dagen en de Tweede Kamer koos Van Woerkom als ombudsman.
Eind vorige week begon het tweede hoofdstuk. Van Woerkom bleek een vergoeding van ongeveer 310.000 euro te krijgen voor zijn vertrek bij de ANWB. Onder anderen FNV-voorzitter Ton Heerts vond dat Van Woerkom het geld moest inleveren.
Universiteit Leiden
Van Woerkom werd in 1955 geboren. Hij studeerde af aan de universiteit van Leiden. Daarna werkte Van Woerkom onder meer bij Albert Heijn en in 1990 werd hij directeur van een communicatieadviesbureau in de BBDO Groep Nederland. Kort daarop trad hij toe tot het groepsbestuur. Sinds augustus 1999 is hij hoofddirecteur van de ANWB.
Guido van Woerkom vervult diverse nevenfuncties, waaronder die van voorzitter van de Hotelschool Den Haag en van de woningcorporatie Ymere, vicevoorzitter van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) en penningmeester van Nederland Schoon. Ook bekleedt hij diverse functies in internationale samenwerkingsverbanden zoals de internationale autosportfederatie FIA. Verder zat hij in het bestuur van de VVD in Oegstgeest.
Toen Van Woerkom in januari zijn vertrek bij de ANWB bekendmaakte, gaf hij aan dat hij dichtbij de mensen in de samenleving wilde blijven staan. ,,Ik denk dat ik goed ben in het leiden van organisaties die voor een maatschappelijke opgave staan en tegelijk hun bedrijfsvoering op orde moeten hebben. Daar zal ik op selecteren. Het moet iets met de wensen van de samenleving te maken hebben.''