Veel ouders hebben spijt dat ze hun kinderen smartphone gaven: sociale vaardigheden achteruit

Samenleving
vrijdag, 20 september 2024 om 18:15
vrouw wandelt bouwput in door smartphone1462616656

Ongetwijfeld kun je je allang geen leven meer voorstellen zonder smartphone, toch zou dat voor kinderen wel beter zijn, denken veel ouders. 

Uit een enquête van Pointer blijkt dat bijna 40 procent van de ouders spijt heeft dat ze hun kinderen zo jong - gemiddeld rond de 11 jaar - een smartphone hebben gegeven. De redenen: ouders zien de sociale vaardigheden van hun kroost achteruitgaan, kinderen slapen slechter en hebben meer psychische problemen. De helft merkt ook verslavingsgedrag.

Steeds meer mensen pleiten dan ook voor smartphonevrij opgroeien, onder meer vanwege de bevindingen van sociaal psycholoog Jonathan Haidt.

"Als je begrijpt wat de kindertijd is en wat kinderen moeten doen om hun hersenen volwassen te maken, dan zie je dat smartphones voor kinderen ervaringsblokkers zijn. Ze blokkeren de transitie naar een gezonde, competente volwassene. Kinderen zijn veel angstiger en fragieler”, aldus de Amerikaanse sociaal-psycholoog.

Hij staaft zijn beweringen met flink opgelopen cijfers over suïcide en zelfbeschadiging, met name bij meisjes tussen de 10 en 14 jaar. Het aantal gevallen is nu twee tot drie keer zo hoog in de VS.

Voor Nederland geldt dat het aantal jonge vrouwen dat tussen 2013 en 2022 in het ziekenhuis terechtkwam door zelfbeschadiging met 50 procent is gestegen.

Omdat dit soort stijgingen sinds ongeveer 2012 in gang zijn gezet en alleen voorkomen bij jonge vrouwen onder de 30 wordt vermoed dat smartphonegebruik en sociale media ermee te maken hebben. 

Bron: Metro