Veel vragen van alle partijen aan Halsema om UvA-demonstraties

Samenleving
door anp
vrijdag, 10 mei 2024 om 15:43
anp100524139 1
AMSTERDAM (ANP) - Zowel coalitiepartijen als oppositiepartijen hebben veel vragen gesteld aan burgemeester Femke Halsema over de aanpak vanuit de veiligheidsdriehoek (burgemeester, politie en OM) bij de pro-Palestijnse demonstraties op de UvA afgelopen week. De partijen in de commissie Algemene Zaken veroordelen vrijdag het geweld dat bij de demonstraties heeft plaatsgevonden. "Geweld tegen demonstranten, politie en journalisten is volstrekt onacceptabel", aldus Fatihya Abdi van de PvdA.
Bij de PvdA en coalitiepartners D66 en GroenLinks leeft vooral de vraag hoe onderscheid is gemaakt tussen vreedzame demonstranten en onruststokers. Volgens Imane Nadif van GroenLinks is dat onderscheid onvoldoende gemaakt. Rob Hofland van D66 wil verder graag weten hoe de veiligheidsdriehoek wil voorkomen dat vreedzame demonstraties worden "gesaboteerd" door mensen die geweld willen gebruiken. De partijen willen verder ook duidelijkheid over het aantal gewonden dat is gevallen bij de demonstraties.
De meer rechtsgeoriënteerde oppositiepartijen in de raad (CDA, VVD en JA21) zijn vooral benieuwd of de schade die is aangericht, zal worden verhaald op de demonstranten. Verder vraagt Daan Wijnants (VVD) zich af of de politie niet eerder had moeten ingrijpen toen barricades werden opgeworpen. Kevin Kreuger van JA21 sluit zich daarbij aan, waarbij hij zich ook afvraagt of het leger niet kan worden ingezet.
Donker
Linkse oppositiepartijen (PvdD, Volt, DENK) vragen daarbij ook aan de burgemeester om te verklaren waarom de ontruiming van het tentenkamp op Roeterseiland in de nacht van maandag op dinsdag plaatsvond. "Moest dit nou in de nacht, in het donker", aldus Juliet Broersen (Volt), die daarbij ook opmerkt dat de driehoek niet had kunnen verwachten dat de demonstraties na deze ontruiming voorbij zouden zijn. Anke Bakker (PvdD) vraagt zich verder af of het niet tijd wordt voor de gemeente Amsterdam om universiteiten op te roepen banden met Israëlische instituten te verbreken.
Veel partijen geven ook aan dat het gaat om een diverse groep demonstranten. Onder meer GroenLinks, PvdA en D66 hekelen landelijke politici die de demonstraties automatisch linken aan antisemitisme. Demissionair premier Mark Rutte en staatssecretaris Eric van der Burg hadden het over antisemitisme als ze spraken over de demonstraties.