Waarom eten op vakantie veel beter smaakt

Samenleving
zaterdag, 07 juli 2018 om 11:25
welingelichtekringen header 1

Mensen gaan op vakantie naar Frankrijk en keren terug met dozen wijn, kruiden, kaas en allerlei andere dingen die zo heerlijk smaakten op dat Zuid-Franse terras. Maar thuis op de bank proeft die kaas toch net even anders. Hoe kan dat? Bob Cramwinckel (78), die levensmiddelchemie studeerde aan de Landbouwuniversiteit in Wageningen legt uit aan De Telegraaf: "Smaak kun je op twee manieren benaderen: het product bepaalt de smaak en jijzelf bepaalt de smaak. Je zintuigen spelen een rol in de interactie met het product. Als jij in een afgesloten kamer zit en ik geef je een glas dure wijn, dan vind je er niks aan. Maar zie je de fles, het etiket en een leuke ober vertelt iets over die wijn, dan vind je ’m ineens ontzettend lekker.” Cramwinckel onderzocht onder meer waarom we vliegtuigeten zo smerig vinden. "Dat heeft deels te maken met de luchtvochtigheid die afneemt, waardoor je neus minder functioneert, maar ook met stress. Mensen zijn toch wat ongerust in een vliegtuig. Angstig, of bezorgd of ze alles wel mee hebben. Dan smaakt het allemaal net wat minder." "Behalve zoete, romige smaken. Dat is bijna altijd wel goed. Komt doordat moedermelk onze basis is. Dat is ook zoet en romig. Geef mensen een Magnum-ijsje in een vliegtuig en ze vinden het lekker. Ook omdat ze het merk kennen, dat is vertrouwd. Net als Heineken-bier. Daar hoor je ook geen klachten over in een vliegtuig. We hebben het wel eens getest. Hetzelfde product in een compleet blanco verpakking, in een verpakking met logo en een verpakking met logo én merknaam. Je ziet de waardering van dat product dan oplopen.”

Leren eten Over het 'leren' eten van voedsel zegt hij: "Vrijwel niets is meteen de eerste keer lekker trouwens. Neem oesters; die gaan mensen waarderen doordat het met chic wordt geassocieerd; met gezelligheid en sfeer. Zonder dat alles is het toch al snel een hap zeewater.”

Het draait dus allemaal om hoe je eten ervaart. "Sommige fabrikanten spelen daar handig op in. Dan laten ze consumenten bepaalde kruiden thuis toevoegen, terwijl ze dat net zo goed zelf al in het zakje kunnen doen. Maar als mensen acht keer roeren, denken ze dat ze het zelf hebben gemaakt.”

Wil je toch dat die fles wijn thuis nog net zo lekker smaakt, haal dan herinneringen op aan dat Franse terras. "Roep die vakantie weer op. Dan zul je merken dat het alweer een stuk lekkerder smaakt. Je kunt je herinnering proeven.”

Bron(nen): De Telegraaf