Wat als je puber er de brui aan wil geven?

Samenleving
woensdag, 13 april 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Voor een impulsieve puber, die zich ongelukkig voelt, kan stoppen met iets (een relatie, vriendschap, opleiding, bijbaantje, sport, ...) een goede en snelle oplossing lijken. Ouders denken vaak dat ze problemen uit de weg gaan en zich overal makkelijk van af maken, maar dat is beslist niet altijd zo. Ouders zouden hun kind moeten helpen om te begrijpen waarom ze er het bijltje bij neer willen gooien. Dat schrijft Carl Pickhardt, auteur van 'The Connected Father', in zijn blog in Psychology Today.
Waarom willen ze stoppen? Redenen genoeg. Als iets te moeilijk is of te saai, te lang duurt, niet is wat ze ervan verwachtten, ... Als het niet meer zo leuk is, een vriend(in) ook gestopt is, het zo'n pokkenend fietsen is, ze te vroeg op moeten staan, ze iets anders in de plaats willen gaan doen of liever chillen dan sporten, ...
Iedereen komt in zijn leven momenten tegen waarop je moet beslissen 'Wil ik hier nog mee doorgaan?'. Sommige mensen geven het sneller op dan andere. Dat heeft soms voor gevolg dat de geschiedenis zich herhaalt. Met een opleiding gestopt, omdat ze te saai was. Met de volgende, omdat ze te moeilijk was, enz.
Stoppen heeft ook bijna altijd nadelen. Jongeren focussen zich vaak helemaal op de voordelen, Stoppen kan je een gevoel van opluchting geven, maar je kunt ook spijt hebben over wat je hebt achtergelaten. Stoppen geeft je meer vrijheid, maar het kan je ook het gevoel geven dat je inspanningen tot nu toe voor niets zijn geweest. Leeftijdsgenoten kunnen er negatief op reageren. In een sterk competitieve maatschappij word je al snel als een 'loser' gezien als je het opgeeft.
Het gaat er dan ook niet om hoe je je kind kunt motiveren om kost wat kost door te gaan, maar om samen een goede inschatting te maken van wanneer de grens bereikt is en het inderdaad beter is om te stoppen. Er zijn namelijk ook momenten waarop het moedig is om te stoppen. Geen makkelijke opgave, maar deze 'stoppen-met-vragen' kunnen als leiddraad dienen:
  1. Wat levert stoppen mij op? Wat hoop ik ermee te winnen?
  2. Wat geef ik op door te stoppen?
  3. Wat zal ik missen als ik stop?
  4. Waarvan krijg ik misschien later spijt als ik stop?
Bron(nen): Psychology Today