Is de 9-tot-5-baan, vijf dagen per week
bij de baas op kantoor, nog wel van deze tijd? Het idee dat dit voor
werkgevers en werknemers tot de beste resultaten leidt, is allang
achterhaald. Volgens vele wetenschappelijke onderzoeken zijn kortere
werkdagen en een kortere werkweek een stuk gezonder, en wordt er ook
nog eens meer werk verzet dan in de traditionele setting.
Door de corona-crisis zijn de
mogelijkheden van hybride werken in een stroomversnelling
terechtgekomen. Door noodgedwongen thuiswerken werden eettafels
ingericht tot thuiskantoren, en zetten we massaal vraagtekens bij de
werktijden zoals we die kenden,
schrijft Flair.
Zesurige werkdag
BBC-journalisten Bryan Lufkin en
Jessica Muddit schreven rond die tijd een uitgebreid pleidooi voor
het verkorten van de werkweek, bestaande uit minder dagen en minder
uren. Onderzoek toont immers aan dat de beste werkweek bestaat uit
35
uur of maximaal
zes uur per dag.
Voordelen
In Scandinavië zijn ze al een stuk
verder met het implementeren van kortere werkdagen. Zweeds onderzoek
toonde al in 2016 aan dat werknemers die zes in plaats van acht uur
werkten – met hetzelfde takenpakket en dezelfde voorwaarden –
zich veel minder ziek meldden, terwijl hun productiviteit en
gezondheid verbeterden. Ze werkten zodoende effectiever én haalden
meer voldoening uit hun werk, kopte ook de
New York Times.
Strakkere agenda
Maar er is meer. Uit
IJslands onderzoek
blijkt dat minder werkuren zorgen voor een strakkere agenda.
Werknemers handelen snelle kwesties af per mail in plaats van met de
zoveelste langdradige vergadering. Ook houden ze minder koffiepauzes
en doen ze boodschappen buiten werktijd.
Gelukkiger, gezonder, meer betrokken
En het allerbelangrijkste: ze zijn
gelukkiger, gezonder en meer betrokken personeel, met minder kans op
burn-outs, bore-outs of depressie op de werkvloer. Je vraagt je af waarom er niet meer werkgevers overstag gaan.