Het schuiven van de planeet Mercurius tussen de aarde en de zon in, is maandagmiddag heel mooi te zien. ,,Je ziet een klein zwart bolletje doordat Mercurius een deel van het zonlicht blokkeert'', zegt sterrendeskundige Dominique Petit van de Leidse Sterrewacht.
Maandag schuift de planeet voor het eerst in tien jaar tussen de aarde en de zon in. Volgens Petit is dit alleen te zien met een krachtige kijker. Mercurius is de kleine planeet van ons zonnestelsel en staat het dichtst bij de zon. Daardoor hebben slechts weinig mensen de planeet ooit gezien.
Het gaat om een zeldzame gebeurtenis, want de volgende overgang van Mercurius die in Nederland volledig te zien is, is pas in 2039. Wanneer Mercurius voor de zon langs trekt, is de zon tijdelijk een heel klein beetje minder helder dan normaal. Dat komt doordat een klein deel wordt bedekt door Mercurius.
Speciale bescherming
Liefhebbers van astronomie kunnen de gebeurtenis onder meer in de Oude Sterrewacht in Leiden volgen met een speciale zonnekijker. Het zeldzame verschijnsel duurt tot ongeveer 20.40 uur maandagavond.
De Leidse universiteit waarschuwt dat het kijken naar de zon zonder speciale bescherming zeer gevaarlijk is voor de ogen.