Als je naar een restaurant gaat, lijken de menukaart en het praatje van de ober behoorlijk neutraal, maar dat zijn ze meestal niet. Over alles is nagedacht, zodat de rekening aan het eind van de avond zo hoog mogelijk is. Vijf manieren van restaurants om ervoor te zorgen dat je meer geld uitgeeft: Als je
foto's ziet van de gerechten, krijg je er meer zin in en zul je dus sneller bestellen. Ook is een foto ogenschijnlijk objectiever dan de mooie praatjes van de ober. Al lijkt het gerecht dat je krijgt vaak in niets op de plaatjes. Een ober noemt vaak de goedkoopste gerechten en wijnen eerst. De meeste mensen kunnen ze toch niet allemaal onthouden en bestellen meestal een van de laatst genoemde en dus duurdere hapjes en drankjes. Er staat vaak één extreem duur gerecht op de
kaart en één hele dure fles wijn. In vergelijking met deze prijzen lijkt de rest veel goedkoper. Bovendien willen mensen niet het goedkoopste of het duurste van de kaart bestellen. Ze kiezen dan het op een na prijzigste gerecht. Je ziet het vooral veel bij pasta's: je kunt kiezen voor de grote of de kleine variant. De grote is vaak te veel en te duur, maar niemand wil een te kleine portie krijgen dus kiezen de meeste mensen voor het grote bord. Zeker de laatste tijd hebben mensen graag iets authentieks, iets van vroeger. 'Grootmoeders huisgemaakte appeltaart volgens een traditioneel recept' klinkt nu eenmaal beter dan 'stuk appeltaart uit de fabriek', ook al gaat het om hetzelfde taartje.