Sport
door anp
donderdag, 05 september 2024 om 12:00
anp050924131 1
CLICHY-SOUS-BOIS (ANP) - Handbikester Jennette Jansen heeft bij haar achtste en laatste Paralympische Spelen in Parijs zilver behaald in de wegrit in de klasse H4. De 56-jarige paralympiër moest het goud aan de Australische Lauren Parker laten. Ze won op ruim vier minuten achterstand de sprint voor Annika Zeyen-Giles uit Duitsland.
Jansen veroverde paralympisch goud in de wegrit van Tokio. Eerder won de atlete al drie keer goud bij atletiek bij de Spelen van Seoul in 1988 en zilver en brons bij de Spelen van Barcelona in 1992. Met het team won ze zilver bij het rolstoelbasketbal bij de Spelen van Atlanta in 1996. Ze won brons bij het handbiken in Rio de Janeiro in 2016 en brons en goud in Tokio.
De handbikester keek terug op een spannende race waarin ze een tijd lang alleen in de achtervolging op Parker reed, maar weer werd bijgehaald. "Eerlijk gezegd dacht ik op een bepaald moment tijdens de race dat ik het allemaal verspeeld had. Ik dacht dat ik niet eens een medaille zou winnen. Dat was toen ze me in het bos met zo veel snelheid passeerden."
Elf medailles
Jansen herpakte zich en voelde het vertrouwen in de klim weer toenemen. "Ik besloot dat ik daar alles op alles zou zetten om ze te verslaan. Ik zat naast de Duitse en ben voluit gegaan in de sprint. Ik zie het niet als het verliezen van goud, maar als het winnen van zilver, zeker met zo'n finale", zei ze.
Jansen greep een dag eerder op de tijdrit op de weg net naast een medaille met de vierde plaats. Ze veroverde in haar lange paralympische carrière in totaal elf medailles. "Dat zou best kunnen", reageerde ze daarop. "Ik ben de tel een beetje kwijtgeraakt, maar ik heb er inderdaad best veel."