VVD wil zzp-controles op schijnzelfstandigheid opschorten

Politiek
donderdag, 05 september 2024 om 11:40
bijgewerkt om donderdag, 05 september 2024 om 11:57
anp 507613946

De Belastingdienst doet er beter aan om hun plannen om alle zzp'ers strenger te controleren te laten varen, als het aan regeringspartij VVD ligt. De focus zou voorlopig alleen moeten liggen op zzp'ers die tegen hun wil zelfstandig zijn of onder het minimumloon werken.

Verscherpte controles op komst

Vanaf 1 januari 2025 wil de Belastingdienst strenger gaan controleren of zzp'ers wel écht zelfstandig zijn, of dat ze feitelijk in verkapte loondienst werken, omdat ze maar één opdrachtgever hebben. Maar VVD-Kamerlid Thierry Aartsen wil dit plan in de ijskast zetten. "De Belastingdienst moet zich beperken tot het controleren van zzp'ers die tegen hun wil zelfstandig zijn of onder het minimumloon werken", stelt hij.

Onrust onder zzp'ers en werkgevers

De aankondiging van de strengere controles veroorzaakt veel onrust bij zowel werkgevers als zzp'ers. "Dat zijn zzp'ers die geen vlieg kwaad doen, die zich afvragen of ze nog wel kunnen blijven doen wat ze doen. En ondernemers die vrezen een boete te krijgen", zegt Aartsen tegen RTL Nieuws.

Schijnzelfstandigheid

Deze angst komt voort uit de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) uit 2016, die bedoeld was om schijnzelfstandigheid te bestrijden, in het belang van de zzp'er die liever in loondienst wil werken. Er is acht jaar lang niet gehandhaafd, maar dat verandert op 1 januari 2025.

Onduidelijke regels

Een belangrijk probleem is dat de regels rond zzp'ers nog steeds onduidelijk zijn. Aartsen trekt een vergelijking: "Op de snelweg is het duidelijk. Als je ergens 100 mag rijden, weet je dat je niet harder mag. Bij de zelfstandigen ontbreekt die duidelijkheid. Daarom zie je nu dat opdrachtgevers geen zelfstandigen in dienst nemen. Dat raakt alle 1,6 miljoen zzp'ers.”

Overheid bijt in eigen staart

Ook de overheid zelf dreigt in de problemen te komen door de strengere controles. Veel zelfstandigen werken namelijk voor de overheid, vaak zelfs met maar één opdrachtgever. "Als de overheid zichzelf gaat controleren, krijgt ze problemen met personeelstekort bij het gevangeniswezen, bij het COA en bij de Belastingdienst zelf", waarschuwt Aartsen.

Blauwe brieven

Aartsen schetst het scenario waarin door personeelsproblemen geen blauwe brieven meer worden verstuurd. "En dat is één dag heel erg leuk als die brieven niet worden verstuurd, maar voor onze samenleving is het echt verstandig als we allemaal belasting betalen."

Vandaag spreekt de Tweede Kamer met deskundigen over de mogelijke problemen die de strengere controles kunnen veroorzaken. Het kabinet zal binnenkort moeten uitleggen hoe ze deze dreigende problemen denken op te lossen.