Shorttrackploeg wil op Spelen 2026 acht finales en vier medailles

Sport
door anp
maandag, 23 september 2024 om 15:13
anp230924153 1
HEERENVEEN (ANP) - De Nederlandse shorttrackploeg wil op de Spelen van Milaan in 2026 acht finales rijden en vier medailles halen. Dat maakte disciplinemanager Wilf O'Reilly bekend tijdens de presentatie van de shorttrackploeg in Heerenveen voor het komende pre-olympische seizoen.
Dat seizoen begint komend weekend met de eerste kwalificatiewedstrijden voor de eerste wedstrijden dit najaar in de vernieuwde World Tour. Na de jaarwisseling volgen nog twee wedstrijden in de World Tour, waaronder die in Tilburg, en de EK en WK. In het najaar van 2025 zijn er vier olympische kwalificatietoernooien, waar de shorttrackers moeten zorgen dat ze met een ploeg van vijf mannen en vijf vrouwen kunnen deelnemen in Milaan.
De shorttrackers haalden bij de Spelen van Beijing in 2022 ook vier medailles, drie individuele medailles van Suzanne Schulting en goud op de aflossing bij de vrouwen. "Qua medailles zou dat aantal voor Milaan hoger mogen zijn, maar die acht finales is wel een uitdaging. We willen dat aantal in Milaan met een breder team bewerkstelligen en minder afhankelijk zijn van een individuele sporter", zei bondscoach Niels Kerstholt. "Ik zou het heel mooi vinden als de mannen een relaymedaille winnen."
Leerpunten
De bondscoach noemde het WK afgelopen jaar in eigen land een domper. "We wilden daar veel meer uithalen en hadden bovendien de blessures van Jens van 't Wout en Suzanne, die haar enkel brak. Maar het was ook een goede generale en er zijn leerpunten."
Kerstholt wil vooral dat zijn mannen iets meer van voren rijden in de wedstrijden. "Dat we competitiever zijn. Daarvoor moeten ze sterker worden en wat vaker voorin knallen. Dan ga je ondervinden hoe het is om jezelf leeg te trekken en je niet te snel bang bent om te veel te doen. Dat is ook ervaring."
Fitte ploeg
Nu rijden de shorttrackers volgens Kerstholt vaak nog afwachtender. "Dit is het jaar om wat meer te ervaren hoe dat is om de boel kapot te rijden. Volgend jaar zou het mooi zijn als we die beide manieren van rijden bij elkaar kunnen brengen." Daarvoor heeft de bondscoach een fitte ploeg nodig. Kerstholt heeft met Van 't Wout en Schulting twee shorttrackers die terugkeren van blessures. "Ze zijn er bijna, maar over het algemeen lijkt iedereen fit."