Tienkamper Roosen liep met schorre stem naar vierde plaats

Sport
door anp
zaterdag, 03 augustus 2024 om 23:54
anp030824172 1
PARIJS (ANP) - Tienkamper Sven Roosen zag in de rustruimte Femke Bol naar het goud snellen op de 4x400 meter gemengd en hij schreeuwde zijn keel schor van vreugde. "Ik was even bang dat het me parten zou spelen op de 1500 meter, maar ik kreeg er alleen maar een boost van", zei de 23-jarige meerkamper uit Eindhoven, die met een Nederlands puntenrecord van 8607 punten een onverwachte vierde plaats haalde. Nooit wist een Nederlandse atleet zo hoog te eindigen op een olympische tienkamp.
Hij overtrof ook zijn oom Marcel Dost, die op de Spelen van Atlanta in 1996 achttiende werd op de tienkamp. "Hij zat op de tribune en was apetrots. Ik heb genoten. Mijn doel hier was om het leuk te hebben en als dat zo is, dan komen de prestaties vanzelf. Ik was vooraf ook niet bezig met een klassement, laat staan een medaille. Ik wilde mezelf als tienkamper verbeteren en dat heb ik grandioos gedaan."
Roosen was nerveus toen hij vrijdag aan de start kwam van de 100 meter, het openingsnummer. "Maar toen ik zag dat het stadion al helemaal vol zat, waren die zenuwen weg. Wauw, niet normaal. Ik heb er zo van genoten. Ik nam me ook voor mezelf niet gek te laten maken in deze atmosfeer. Ik probeerde het als een normale wedstrijd te zien, maar elke keer als ik dan een startnummer zag met die olympische ringen, wist ik wel weer even dat ik in een hele bijzondere wedstrijd zat."