Van der Poel jaagt in Zürich op tweede wereldtitel op de weg

Sport
door anp
zondag, 29 september 2024 om 2:09
anp290924005 1
WINTERTHUR (ANP) - Mathieu van der Poel gaat bij de WK wielrennen in Zürich op jacht naar zijn tweede wereldtitel op de weg. De 29-jarige wielrenner, die vorig jaar in Glasgow voor het eerst wereldkampioen op de weg werd, is een van de topfavorieten in de wegwedstrijd die om 10.30 uur van start gaat in het Zwitserse Winterthur. Om zijn titel te kunnen prolongeren moet Van der Poel wel afrekenen met andere topfavorieten als Giro- en Tourwinnaar Tadej Pogacar uit Slovenië en olympisch kampioen Remco Evenepoel uit België.
Het peloton rijdt van Winterthur over zo'n 70 kilometer naar Zürich en komt dan op het lokale parcours dat nog zeven keer wordt afgelegd. Daarin zitten meerdere beklimmingen, maar die waren volgens Demi Vollering zaterdag niet zwaar genoeg om weg te kunnen rijden bij haar concurrenten. Dat zal Van der Poel in zijn strijd tegen sterke klimmers als Pogacar en Evenepoel vertrouwen geven. Na 273,9 kilometer wordt omstreeks 17.30 uur de finish verwacht.
Pogacar hoopt de eerste wielrenner te worden sinds Stephen Roche in 1987 die in één jaar zowel de Giro d'Italia, de Tour de France als de wereldtitel wint. Greg LeMond is de laatste Tourwinnaar die in hetzelfde jaar wereldkampioen werd. Hij deed dat in 1989. Evenepoel hoopt als eerste wielrenner zowel de olympische titel als de wereldtitel op de weg te veroveren. De Belg slaagde er vorig weekend al in na de olympische tijdrittitel ook in hetzelfde jaar wereldkampioen tijdrijden te worden.