De dark mode wordt steeds populairder op smartphones. Het zou beter zijn voor de ogen en voor de nachtrust om het scherm op donker te zetten met witte letters in plaats van andersom.
Veel apps, zoals die van Facebook en WhatsApp, maar ook die van sommige media, kennen een dark mode. Mensen vinden het prettig, vooral als ze gevoelig zijn voor scherp licht. Ook zou het beter zijn voor je ogen om tot rust te komen en zou je makkelijker in slaap vallen met de dark mode dan wanneer je een fel wit scherm hebt met zwarte letters.
Volgens Victor Lamme, hoogleraar cognitieve neurowetenschappen (Universiteit van Amsterdam), maakt het echter weinig uit in welke kleurmodus je telefoon staat. Wat wel helpt is minder licht. "Het is vooral belangrijk om de hoeveelheid licht aan te passen aan de omgeving. Zo hoeven je oogpupillen niet steeds van grootte te veranderen,"
zegt hij in de Volkskrant.VermoeiderVoor je oogrust zou de dark mode zelfs averechts werken. Bij minder licht worden je pupillen groter, legt Lamme uit. Scherpstellen wordt dan moeilijker waardoor je ogen vermoeider raken. "Zeker als je lang naar een computerscherm kijkt, kun je daarom beter een witte achtergrond gebruiken."
Ook voor je nachtrust hoef je de night mode niet te gebruiken. Een kleine
studie uit 2019 toonde aan dat proefpersonen die Night Shift van Apple gebruikten net zoveel melatonine aanmaakten als de controlegroep die de dagmodus aan liet staan. In het algemeen is niet aangetoond dat telefoonlicht 's avonds je slaap verstoort. Chronobioloog Marijke Gordijn van adviesbureau Chrono@Work en de Rijksuniversiteit Groningen vertelt in de Volkskrant: "Licht van je telefoon alléén is zelden te veel." Wel geldt: hoe donkerder het is voor het slapengaan, hoe beter.