De Volkskrant bericht over een experiment van de Britse zender Channel 4: van een mobieltje dat gebruik maakte van wifi werden 24 uur lang alle verbindingen die de smartphone legde, vastgelegd. Het bleek dat het ding 350.000 keer per dag gegevens uitwisselt. En dat met meer dan 300 servers in alle uithoeken van de wereld. Op de smartphone stonden 30 gangbare
apps. Omdat mensen vaak toestemming geven aan apps om informatie over de gebruiker te verspreiden (gebruikers lezen de voorwaarden niet maar klikken direct op 'accepteren'), is de informatie die wordt verstuurd privacygevoelige informatie zoals de locatie en het identificatienummer van de telefoon.
Het was al wel bekend dat die informatie wordt doorgespeeld naar adverteerders, maar niet hoe vaak. In de 3 kwartier dat de gsm op tafel lag, maakte de telefoon al 30.000 keer verbinding met 76 servers. Eén van de zogenoemde 'datagraaiers' was Talking Tom (een kat praat met de gebruiker). Die app is zo vaak gedownload, namelijk 1.2 miljard keer, dat de hoeveelheid verkregen informatie gigantisch moet zijn.
Gegevens van de onderzochte telefoon ging onder andere naar Singapore, China, Oekraïne en naar de VS. Zelfs als je tijdens downloaden van apps niet op accepteren klikt, en als je de voorwaarden leest, heb je geen controle over de informatie die over jou overal naartoe gaat. Bovendien hebben andere landen ook nog eens andere privacy-regels.